Forsøg med gæring og bakterier

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • Godkendt
  • 4
  • 690
  • PDF

Rapport: Forsøg med gæring og bakterier

Opgaven indeholder gærings - og bakterieforsøg.

Forsøgets formål:
Gæringsforsøget: (1)
Gæringsforsøget laver vi for at se hvordan man fremstiller ethanol (alkohol) ud fra gær, vand og sukker. Når forsøget har stået en uges tid, kan man se om det er lykkedes, altså om der er kommet sprit ud af det, og det kan vi se når vi sætter ild i det.
Formålet er at se den videnskabelige gæring.

Bakterieforsøget:(2)
Vores formål med bakterieforsøget er at se bakeriefremkomst fra et sted vi har valgt. Vi vil også se hvor mange bakterier der sidder helt normale steder vi befinder os i en normal hverdag.

Uddrag

Fremgangsmåde:
1:
Først fandt vi en kolbe, ½ liter vand, 100 g. sukker, 10 gram gær, og rørte det sammen med en chinapind (ikke flere glas-rør).
Da det var rørt sammen satte vi en prop i kolben og et gærrør oveni. Og man skulle huske at fylde vand i gærrøret, så skulle det stå et stille sted indtil gærrøret ikke bobler mere.
Da det så var færdigt en uge efter, filtrerede vi indholdet fra kolpen, over i en anden kolpe igennem et lille filter vi satte i. Derefter varmede jeg alkohollet så det kom op på ca 70-80 grader. I mellemtiden var der et rør der førte over i et reagensglas som stod i et koldt vandbad. Den væske som kom over i reagensglasset hældte vi ud på bordet, og satte ild til for at bevise det er blevet til alkohol. Hvis der sættes ild i er der sprit, som beviser det er alkohol. Og det havde vi.

2:
Først fandt vi en petriskål m. agar i, en vatpind, og et sted med bakterier.
Vi fik hver en petriskål med agar i, så skulle vi finde et sted hvor vi troede der var mange bakterier og kørte en vatpind der. Vi have valgt samtale anlægget.
Da vi have kørt vatpinden godt rundt, åbnede vi stille låget på petriskålen og kørte vatpinden over agaren. Så skulle den stå en uges tid et lunt sted, også skulle bakterierne være vokset fordi de havde al den næring at leve af. I vores skål var der kommet nogle gule pletter i bunden.
En uge efter havde vi den lille gule plet, den var helt rundt, en smule gul/grøn over det hele. I kanten var den en smule mørkere, som en ring rundt om.
Så satte vi den under et stereolop og så på bakterien... Køb adgang for at læse mere

Forsøg med gæring og bakterier

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.