Supernova af Anders Johansen | Analyse & Vurdering

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 10. klasse
 • Dansk FS10
 • 12
 • 9
 • 3477
 • PDF

Bograpport: Supernova af Anders Johansen | Analyse & Vurdering

Opgaven indeholder en analyse af Anders Johansens "Supernova" fra 2005.

Besvarelsen indeholder blandt andet en forklaring af den gennemgående metafor i bogen ("Bliv lys") og en diskussion af romanens tematikker.

Indhold

Referat
Overskrifter
*Kap. 1 ”Bliv lys”
*Kap. 9 ”Sort og pæn,rød og stram”
*Kap. 17 ”Aftrækkerkløe”
*Kap. 19 ” Cool Tough Sten”
*Kap.20 ”Nanna og Sten mellem stjernerne”
*Kap.10 ”Kviksand”
*Kap. 12 ”Svigtet af frelsende engel”
Symbolbrug
Miljø
Persongalleri
Personkarakteristik - Sten
Temaer
Vurdering
Forfatteren

Uddrag

Referat
Historien centrerer omkring Sten og hans liv i den lille by Gyllev. Hans mor døde da han var barn og derefter flyttede hans storesøster til København som 15 årig uden nogen konkret grund givet. Nu er det kun Sten, hans far og lillesøster. Sten vil ingen uddannelse have så han arbejder på lossepladsen med sin far hvor de sælger varerne ulovligt for at tjene ekstra penge. Sten lader som om han ikke lod mærke til at noget besynderligt fandt sted mellem faderen og hans storesøster efter moderens død og nu igen med hans lillesøster, Ida. Til sidst indser han dog at han ikke kan ignorere eller gemme sig for sandheden for den vil stadig være der. Det medvirker til opdagelsen af at der har foregået misbrug mellem faderen og de to søskende. Efterfølgende bliver faderen fanget i at sælge varer fra lossepladsen og bliver anholdt. Sten og Ida flytter hjem til deres storesøster i København.

Overskrifter
Kap. 1 ”Bliv lys”
I kapitlet tager Sten ned til lufthavnen som man senere lære er hans yndlingssted (S.22, linje 11 f.o). Han vil væk fra Gyllev hvilket lufthavnen med flyene er en form for symbolisme for. Bliv lys er en indikator til et fly nu kommer.
Bliv lys er også en citat fra biblen. Gud sagde på den syvende skabelsesdag: ”Lys” – og der blev lys på jorden. Sten siger ligesom gud lys hvor derefter der kommer lys. Det kan være indikator fra forfatteren at dette er begyndelsen. Jeg forbinder også lys med glæde og senere lære man at Sten elsker flyene og lufthavnen og det er netop der han er da han siger ”Bliv lys”.

Kap. 9 ”Sort og pæn,rød og stram”
Titlen her beskriver en pige Sten møder. Han nøjagtige beskrivelse af hende er den samme som titlen(s.80,linje 2 f.o). Sten kan godt lide hende og identificere måske en anelse med hende. Hun drømmer om havet(s.80,linje 9 f.n) og Sten drømmer om at rejse og om stjernerne. Hun er også fra Afrika og Sten drømmer om at se verden. Han finder hende tiltrækkende fordi hun er ”anderledes”(s.121,linje 2 f.o).

Kap. 17 ”Aftrækkerkløe”
Aftrækkerkløe bliver direkte nævn(s.137,linje 8 f.n) og det resulterede i at en gravhund mistede livet. Det er altså beskrevet som en lyst til at skyde. I samme kapitel bliver vi introduceret for en mand som løber rundt(s. 140,linje 5 f.o). En af jægerne udtrykker en lyst til at skyde ham hvor en anden så stopper ham i... Køb adgang for at læse mere

Supernova af Anders Johansen | Analyse & Vurdering

[7]
Bedømmelser
 • 28-03-2012
  Den er okay. synes der mangler lidt tolkning. Men super at der bliver taget fat i overskrifter og symboler
 • 07-02-2010
  nice! :D det er en god og velformuleret opgave.. tak fordi jeg måtte "få inspiration" fra den ;)
 • 29-10-2013
  god analyse, kan helt sikkert bruges.
 • 14-06-2012
  OK analyse men med mange fejl........................

Andre brugere, der har downloadet Supernova af Anders Johansen | Analyse & Vurdering, har også downloadet