"Som Englene Flyver" af Naja Marie Aidt | Analyse & Referat

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 10. klasse
 • Dansk FP10
 • 12
 • 6
 • 2353
 • PDF

Novelleanalyse: "Som Englene Flyver" af Naja Marie Aidt | Analyse & Referat

Opgaven indeholder en analyse af Naja Marie Aidts novelle "Som englene flyver" med perspektivering til "En kærligheds historie". Analysen kommer bl.a. ind på navnesymbolikken.

Indhold

Referat
Personkarakterstik
Sisse
Storesøsteren
Creepy
Opbygning og sprog
Symbolik
Budskab og egen vurdering
Perspektivering til ”En kærligheds historie” og samfundet.

Uddrag

Referat

Som englene flyver handler om en ung pige ved navn Sisse, som lever på kanten af liv og død, hun holder til i et faldefærdigt hus i den indre by, sammen med en flok andre narkomaner. Kun en af beboerne skiller sig ud sin navn er Creepy. Alle i huset er vilde med ham også Sisse, han får dem til at føle sig specielle, selv kalder han dem for hans dukker, han elsker kun en og det er hans slange. I stjernekisten udnytter han pigerne. Hvis hans synes de har gjort sig fortjente får de noget af hans kokain. På samme tidspunkt møder vi Sisses storesøster, hun lever et ensartet og traditionsbundet liv. Efter Sisse har været på et hurtig besøg på en mislykket juleaften. Beslutter søsteren sig for at opsøge Sisse i håbet om at få hende tilbage. Da søsteren ser stedet Sisse bor, bliver hun rædselsslagen, og søstrene deler kun et splitsekunds øjenkontakt, hvorefter Sisse går uberørt forbi hende med Creepy op til stjernekisten. Novellen slutter med at Sisse siger ja til at deltage i en af Creepy's horrorfilm. Hvor hun bliver udnyttet groft seksuelt og derefter bliver slået ihjel, hun får hendes længeventede vinger og bliver til en engel. Morens problemer bliver være og være og store søsterens liv fortsætter som før bare uden Sisse.

Personkarakterstik
Sisse
Sisse er novellens primær hovedperson, og halvdelen af historien bliver fortalt gennem hende. Sisse er en ung pige, det kan man bekræfte ud fra sætningen ” smykker der tungt hang ned fra vores tynde håndled og unge, urolige halse”.
Hun er en pige som lever i hendes egen verden, men sine egne normer og værdier.
Hun er totalt styret af id'et det ubevidste, hun lader sig flyde med og lader sig blive styret af hendes instinkter og drifter, hun stopper på intet tidspunkt op og lytter til samfundets idealer. Det virker som om hun ikke eger noget af over jeg'et som ved hvad der er rigtigt og forkert, hendes storesøster beskriver hende også” Hun var et grådigt barn min lillesøster og meget charmerende. og ” der var simpelthen ikke nok slik i verden til Sisse” Hvor hun som ældre ikke kan få nok stoffer. Sisse beskriver også sig sjældent som et individ, men derimod som en del af de unge i huset, hvor hun siger ” Vi ville så gerne flyve” og ”vi ville have det sådan. Det som om alle personerne smelter sammen, man kan ikke kende forskel på dem, men der er heller ingen der bliver kaldt for deres navne, som om de ikke er personer med en identitet men en genstand, ligesom Creepy betragter dem som hans dukker, i teksten står” han sagde at vi var hans dukker, og kendte ikke forskel på vores navne. Sisse tvinger sig længere og længere ned for at mærke hun lever, som hun selv siger ”dybere og mørkere og mere... Køb adgang for at læse mere

"Som Englene Flyver" af Naja Marie Aidt | Analyse & Referat

[2]
Bedømmelser
 • 01-06-2015
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Meget god analyse. Dog mener jeg, at du ikke kommer helt i dybden med din fortolkning
 • 01-03-2011
  rigtigt rigtig god!.