Projektopgave om apartheid i Sydafrika

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Projektopgaven i 9. kl. FP9
 • 12
 • 14
 • 3403
 • PDF

Projektopgave om apartheid i Sydafrika

Rapporten er udarbejdet i forbindelse med projektopgaven i 9'ende klasse. Den giver et historisk overblik over Apartheid og undersøger Sydafrikas samfund i dag.

Overemnet var "etik og moral".

Problemformulering
Hvad er apartheid?
Hvorfor, hvor, hvordan opstod apartheid?
Hvorfor, hvor, hvordan sluttede apartheid?
Hvilke efterfølgere er der af apartheid?
Hvem var Nelson Mandela, og hvad betød han for apartheid og den sorte befolkning i Sydafrika?

Indhold

Problemformulering Side 3
Apartheid
- Hvad er apartheid? Side 4
- Roden til apartheid Side 4
- Apartheid vedtages Side 5
- Love Side 5
- Sharpeville-massakren Side 6
- Rosa Parks Side 7
ANC Side 7
Nelson Rolihlala Mandela
- Hans tidlige liv Side 8
- Nelson Mandela på flugt Side 8
- Nelson Mandela fængsles Side 9
- Udlandet tager initiativ Side 10
- Mandela løslades Side 10
- Fredens mand Side 11
- Nelson Mandela den dag i dag
En lang vej til frihed Side 12
- Et stykke papir Side 12
- Nelson Mandela stemte Side 13
Sydafrika – efter apartheid Side 14
- Fremtiden Side 14
Konklusion Side 15
Kildehenvisning Side 16

Uddrag

Indledning:
Jeg har valgt at skrive om apartheid, da det er et kæmpe emne, som har haft stor indflydelse på hele verden. Og på trods af dette, er der ikke mange, der ved, hvad apartheid egentlig er. Det gjorde jeg heller ikke selv, men efter jeg har læst om det, har det fanget min interesse helt vildt, og der er tonsvis af stof, som jeg gerne vil vide mere om.

Apartheid
Hvad er apartheid?
Apartheid betyder adskillelse. Men apartheid er ikke bare en adskillelse mellem fx et dyr og et menneske. Nej, apartheid var en lov, som adskilte farvede og sorte fra de hvide i Sydafrika. Apartheid fratog sorte og farvede alle rettigheder, og gjorde dem på den måde til outsiderne, på trods af, at de stadig levede i deres eget land. Sorte blev bunden af samfundet.
Apartheid betød simpelthen, at det var hudfarven der bestemte, hvor man måtte bo, bevæge sig, arbejde, gå i skole, gå i biografen og på restaurant. Apartheid er racisme!

Roden til apartheid
Modsætningen imellem sorte og hvide går mere end 350 år tilbage.
I 1652 kom de første hollændere til byen Cape Town i Sydafrika, for at sikre deres skibes vej til kolonierne i det sydøstlige Asien. Samtidig slog hollandske landmænd sig ned. De kaldte sig for boere (hollandsk ord for bønder). Boerne, som var de hollandske landmænd, begyndte nu at fordrive indbyggerne, der boede i området. I deres forsøg på dette dræbte de mange, og endnu flere blev gjort til slaver. Mange af boerne fik så børn med deres Sydafrikanske slavinder, og på denne måde opstod den folkegruppe, der kaldes for 'farvede', og som senere skulle blive offer for apartheid.
I mange år fortsatte dette, men så i 1795, kom de første englændere til Sydafrika. Englænderne fulgte nu i boernes spor, og fik udryddet størstedelen af alle de stammer, som boerne ikke havde kunnet. Snart havde englænderne besat 90 % af Sydafrika.
Englænderne og hollænderne var fjender, og havde igennem de næste mange år indbyrdes krige og kampe. Men én ting var de enige om: at undertrykke de sorte!... Køb adgang for at læse mere

Projektopgave om apartheid i Sydafrika

[16]
Bedømmelser
 • 17-05-2011
  gooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooood
 • 28-03-2012
  Fantastisk god opgave, havde selv lidt problemer med at finde spørgsmål til problemformuleringen og den her opgave fik virkelig sat mine tanker i gang :)
 • 09-12-2016
  Rigtig god opgave. Side 4-7 var virkelig god inspiration for mig.
 • 29-03-2014
  Utrolig god! :D Rigtig god beskrivelse af det hele! ;)