Analyse af Askepot - Guldnoter

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk. Et Guld-produkt er et produkt, som er udarbejdet til Skolehjælpen.dk af fagligt dygtige undervisere og studerende. Skolehjælpen.dk markerer ekstra gode produkter med mærkatet Guld-produkt.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 14
 • 5322
 • PDF

Eventyranalyse: Analyse af Askepot - Guldnoter

Få hjælp til at analysere og fortolke Askepot med Skolehjælpens Guldnoter til eventyret af Brødrene Grimm.

Vores guldnoter til "Askepot" i Brødrene Grimm versionen er en indsamling af alle de situationer, elementer, citater og temaer, det kunne være relevant at komme ind på i en analyse og fortolkning af eventyret.

I guldnoterne kigger vi bl.a. nærmere på:
* Fokus for analysen og fortolkningen af Askepot
* En måde at indlede på
* Resume af Askepot

Analyse og fortolkning med bl.a. kig på:
* Tid
* Fortæller
* Opbygning (berettermodellen, hjemme-ude-hjem, 3-tallet og gentagelser)
* Miljø
* Personkarateristik af: faren, stedmoderen, stedsøstrene, Askepot)
* Modsætninger i personkarakteristikken
* Aktantmodellen
* Symboler
* Typiske eventyrtræk
* Sprog

Fortolkning og budskab herunder
* Slutningen
* Hævnen
* Budskabet
* Religiøs tolkning
* Temaer
* Perspektivering

Med dette guldnotat har du mulighed for at komme helt til bunds i eventyret Askepot og skrive en knald god analyse og fortolkning.

Uddrag

Resumé af eventyret ”Askepot”
Eventyret handler om en ung pige, der længe bliver ved med at sørge over sin mors død. Moren fortæller på sit dødsleje sin datter, at hvis hun bliver ved med at være from og god, vil Gud stå hende bi og hjælpe hende. Det-te efterlever pigen. Pigens far gifter sig igen, og stedmorderen og de to stedsøstre gør det til en udfordring for pigen at gøre, som hendes mor har sagt. Den unge pige bliver henvist til at lave alt det beskidte og usle arbej-de, og fordi hun hele tiden skal opholde sig i køkkenet ved ildstedet, bliver hun sodet til i aske og får derfor navnet Askepot. Selvom hun bliver be-handlet så dårligt, bliver hun dog ved med at ære sin mors minde og være from og god. Da faren spørger hende og de to steddøtre, hvad de kunne tænke sig, at han tog med hjem til dem, svarer de to søstre, at de vil have kostbare gaver, mens Askepot blot beder om den gren, der vil røre ved farens hat. Da hun får denne gren, planter hun den, og den vokser op til et smukt træ ved morens grav, som hun besøger hver dag. Ved graven er der en hvid fugl, der giver hende alt det, hun beder den om.
Prinsen holder en stor fest, hvor alle landets jomfruer er indbudt for, at han kan vælge sig en brud imellem dem. Askepot vil ligesom sine stedsø-stre gerne med, men stedmoderen sætter prøvelser op, som hun skal gå igennem for at få lov til at tage med... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Askepot - Guldnoter

[9]
Bedømmelser
 • 01-04-2011
  Nice nok guldnotat. Så fik jeg lige styr på det eventyr!
 • 20-06-2011
  fantastiske noter - de kan klart bruges til en analyseopgave
 • 05-06-2016
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Super gode noter der går meget i dybden, er dog ikke helt enig med synet på naturen.
 • 23-05-2014
  Super god inspiration