"De Gale" af Kim Fupz Aakeson | Analyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 12
 • 10
 • 3693
 • PDF

Romananalyse: "De Gale" af Kim Fupz Aakeson | Analyse

Opgaven indeholder en analyse af romanen "De gale" af Kim Fupz Aakeson fra 1992.

Indhold

1. Personkarakteristik
*Steff
*Topper
*Popsy
*Steffs far
*Steffs mor
*Steffs søster
*InfoKelly
*Manden i bilen
*Betjentene
*Julemanden
*Kongen
*Hertz
*Benjamin
*Fyren på banegården
*Personrelationer - Før Popsy & Efter Popsy
2. Miljø og samfund
*Miljø
*Forandringer i samfundet
*Værdier i det nye samfund
*Børnenes værdier
3. Komposition
4. Fortælleren
5. Fremstillingsformen
6. Tid
7. Tema
8. Diskussionsspørgsmål
*Hvorfor er det ikke opdigtede byer, men byer fra den virkelige verden, forfatteren referere til?
*Hvem er ”de rigtige gale”? Hvorfor er de, de værste?
*Bogen foregår i 2010. Er der nogen af fremtidsudsigterne/opfindelserne der har holdt stik/allerede er gået i opfyldelse?
*Er bogen relevant i dag?

Uddrag

a) Steff (god):
- Han er muskuløs, solbrun hud, langt lyst hår, som er sat op i en hestehale, blå øjne, høj, (en slags ”græsk gud”) og 18-19 år.
- Han er sløset, gider ikke rigtigt alle de boglige fag, elsker idræt og træning, følsom, men svært ved at tale om sine følelser, beslutsom, temperament, jaloux og tæt knyttet til sin familie. Derudover er han meget hjælpsom og udadvendt overfor andre.
- Steff har en lillesøster der hedder Maiken, en mor og en far. Han er meget knyttet til sin familie, som kommer fra Helsingør. Det er en helt almindelig familie, som han er vokset op i. Han går på et institut i Jylland, hvor han har fået vejlederen, som kun får de ”dårlige” elever. Han valgte det, fordi han ville følge Topper. Han vidste ikke hvad han ellers ville. Steff er blevet forelsket i en pige, som hedder Tina, men er blevet træt af hende, fordi hun sidder og nulrer sit hår hele tiden.
- Steff er stadig den store gut, der prøver at passe på Topper. Han beskytter Topper, og hjælper ham f.eks. over muren og cykler med ham, selvom han har ondt i skulderen. Han bliver dog mindre glad for Topper da Popsy kommer, for han bliver vild med hende. Han bliver jaloux over at hun griner af Toppers jokes, så han bliver fraværende. Han tænker meget på sin familie og er den der trøster de to andre, f.eks. ved havet, hvor Popsy lige har skudt varevognen, så den kørte ind i træet.
b) Topper (god):
- Han er høj, tynd og 18-19 år.
- Han er ”klovnen i venskabet, altid sjov, populær, svag fysisk, stærk psykisk, tænker meget over tingene der sker omkring ham, lidt perfektionist(da han skal føre an med kortet, er han skeptisk, vil helst vide hvor han er), fornærmer ikke noget, ikke så god til piger.
- Toppers forældre døde i en bilulykke, da han var 14. Han blev derefter sendt til sin onkel, hvor han boede til han mødte Steff. De blev bedste venner og så flyttede Topper hjem til Steff. Han blev et medlem af familien. Han går også på instituttet i Jylland, fordi han er meget god faglig og det kan give en god uddannelse. I skolen er han forelsket i en pige, som hedder Suzett, men han er ikke så god til piger.
- Topper forbliver nogenlunde den samme. Han laver stadig sjov, så alting ikke er trist. På en måde er det ham der passer på Steff. Han sørger for at rejsen er lidt mere sjov, end den ellers ville blive. I modsætning til Steff, kan man ikke læse Toppers tanker, så vi ved ikke om han tænker de samme tanker, som Steff går om Topper. Han bliver dog også lidt mere indelukket, efter alt det han får set.
c) Popsy (god):
- Hun er bleg, har mørkt strittende hår, kraftige bryn, ru stemme, pæn, slank, tylskørt, store støvler, jakke og 22 år.
- Hun er mandlig, aggressiv og voldelig, hemmelighedsfuld og handlekraftig.
- Popsy boede hjemme indtil hun var 16 år. Hun havde problemer derhjemme i Esbjerg, så hun valgte København, som sit nye hjem. Da faderen så døde, tog hun kontakt med moderen igen. Popsy tog overfor at besøge moderen, men inden hun nåede derover, begyndte all over 25 at blive gale, og det var inklusiv moderen.
- Popsy ændrer sig ikke så meget gennem bogen. Hun bliver blødere og fortæller mere, men hun er stadig hård og handlekraftig.

Personrelationer:
Før Popsy:
Steff og Topper er meget nære, som brødre. De mødtes da de var 14 år, og siden da har de næsten kunne læse hinandens tanker. Steff er den stærke, og Topper er ”hjernen” i venskabet. Topper mangler fysikken, men så har han Steff. De er som Yin og Yang, de er bedre sammen, end hver for sig. Så Steff er den personligt stærke og udholdende, mens Topper er personligt svag, men også klovnen i venskabet. Trods disse forskelle respekterer de hinandens roller til hinanden og i andre sammenhænge. Så selvom Steff vidste at han ikke var så god i skolen, tog han alligevel af sted sammen med Topper. Han kunne ikke forstille sig et sted uden ham og Topper går med ned og træner selvom han helst ikke vil være der. Dette viser at de er meget afhængige af hinanden. De er helt forskellige, men umulige at skille. I hvert fald lige indtil de møder Popsy.
Efter Popsy:
Efter de møder Popsy begynder deres venskab at krakelere. De 3 venner får et stærkt venskab, men alligevel ulmer det i krogene, for de to drenge falder for Popsy, eller Steff gør i hvert fald, vi kan jo ikke læse Toppers tanker. I starten er Steff i tvivl om at have Popsy med, for hun tager Steffs rolle som den handlekraftige. Hun har nemlig en helt anden baggrund, som gør at hun har en viljestyrke og overlevelseskraft, som de to drenge langt fra har. Derfor vil Steff helst ikke have hende med. (Citat: ”Jeg sagde ikke noget. Jeg var ikke sikker på at jeg var vild for at skulle følges med hende, men Topper lød som om det var helt i orden.”) Efter noget tid... Køb adgang for at læse mere

"De Gale" af Kim Fupz Aakeson | Analyse

[7]
Bedømmelser
 • 25-03-2011
  totalt fantastisk opgave rigtig flot skrevet super god hjælp. måske ikke lige den analyse model man normalt ville have brugt, men den kan være en super god hjælp
 • 26-01-2012
  Det er en virkelig god opgave, den hjælper ihvertfald folk med at komme igang. Den er rigtig god som inspiration. Flot Analyse
 • 04-03-2012
  Jeg syntes at arbejdsspørgsmålene, er rigtigt gode :D
 • 23-02-2011
  den er meget spændende opgaven og interesant og bruge for unge som skal igang med sådan e opgave