Den Amerikanske Borgerkrig | Analyse af "Turn Homeward, Hannalee"

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 8. klasse
  • Dansk FSA
  • Ingen givet
  • 10
  • 2581
  • PDF

Rapport: Den Amerikanske Borgerkrig | Analyse af "Turn Homeward, Hannalee"

Dette er en større opgave om den amerikanske borgerkrig.

Opgaven behandler borgerkrigen generelt, og går derefter videre til en boganalyse af romanen "Turn Homeward, Hannalee" af Patricia Beatty fra 1984.

Indhold

Den amerikanske Borgerkrig 3
Boganalyse 4
*Den skarlagenrøde himmel
*Kapitelinddeling
*Handlingsforløb
*Temaer
*Personkarakteristik
*Vurdering
Billedanalyse 7
Drengen der forsvandt (selvskrevet historie) 8
Vurdering 10
Litteraturliste 11

Uddrag

Den amerikanske borgerkrig blev udkæmpet fra april 1861 til april 1865 i det der i dag hedder USA. Det var nord og sydstaterne der kæmpede mod hinanden. Sydstaterne ville opretholde slaveriet men nordstaterne ville have det afskaffet. Da Abraham Lincoln blev valgt til præsident i slutningen af 1860 blev i syden betragtet som en trussel mod slaveriets opretholdelse. I februar 1861 trådte syv sydstater ud af Unionen og dannede Amerikas Konfødererede Stater med Jefferson Davis som præsiden. Den væbnede kamp begyndte i april 1861 med bombningen af Unionens garnison i Fort Sumter i havnen i Charleston, South Carolina. I nordstaterne havde man flere penge, bedre teknologi og bedre uddannede folk, derfor havde man ikke brug for slaver. I sydstaterne havde man ikke så mange penge og der var heller ikke så gode uddannede folk, så der havde man mere brug for slaver. Slavearbejdskraft spillede en afgørende rolle for produktionen af bomuld, tobak og ris i sydstaterne. De mandlige slaver i sydstaterne blev mest brugt til at gå i markerne og plukke, pigerne eller damerne blev så brugt i køkkenet. På grund af alt det blev der krig, en krig der varede i fire år og dræbte ca. 1,1 mio. mennesker ud af den totale befolkning i USA på 31 mio. Nordstaternes tabstal er meget nøjagtigt opgjort til 359.528 døde og 275.175 sårede, mens sydstaternes tab anslås til ca. 258.000 døde og 255.000 sårede. I sydstaterne boede der omkring 9 mio. mennesker hvoraf ca. 3,5 mio. var slaver. Den amerikanske borgerkrig var den første industrielle krig. Udviklingen af nye våbentyper og militærteknik, gav krigen en anden karakter end tidligere krige. Sydstaterne havde gode generaler og soldater, men alligevel måtte de overgive sig d. 9.4.1865 ved Appomatox. En uge senere, 14 april, blev præsidenten Lincoln myrdet af en sydstatsfanatiker.

Boganalyse

Forfatteren hedder Patricia Beatty og hun er amerikaner.
Bogen hedder Hannalee, den er udgivet i Danmark i 1986 af Tellerup Forlagsaktieselskab, bogens originaltitel er Turn Homeward Hannalee.

Bogen starter i 1864 i Georgia i en by, der hedder Roswell der bor Hannalee sammen med sin mor og sin lillebror, hun har også en storebror, han er i krig som soldat for sydstatshæren og hjemme på overlov, men skal snart af sted igen. Hannalee arbejder sammen med sin lillebror på en tekstilfabrik i byen der tjener de penge til mad til hele familien. Nordstatshæren/blåfrakkerne indtager byen og alle som arbejder på tekstilfabrikken bliver sendt nord på til Indiana og bliver tvunget til at arbejde for fjenden. Men Hannalee beslutter sig for at flygte sammen med sin lillebror Jem, men der er lang vej fra Indiana til Georgia. Hannalee bliver nødt til at klæde sig ud som en dreng så hun ikke bliver efterlyst. De rejser langt og turen er hård. Et sted møder de nogle soldater fra sydstatshæren og soldaterne udspørger dem om alt muligt og Hannalee og Jem for at vide at deres storebror er død. Senere møder de en bissekræmmer som tilbyder dem at køre med til Atlanta og det vil de selvfølgeligt meget gerne. Da de kommer til... Læs mere

Den Amerikanske Borgerkrig | Analyse af "Turn Homeward, Hannalee"

[1]
Bedømmelser
  • 29-08-2004
    go