Den amerikanske borgerkrig | Rapport

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Historie FSA
  • Ingen givet
  • 5
  • 2183
  • PDF

Den amerikanske borgerkrig | Rapport

Handler om den amerikanske borgerkrig fra start til slut. Opgaven kommer ind på målene for henholdsvis nord- og sydstaterne og nøgleslag.

Indhold

Hvorfor startede krigen?
Hvad ville Sydstaterne?

Hvad ville Nordstaterne?

Fort Sumter og borgerkrigens udbrud.
Hvordan udviklede krigen sig?
Konføderationens strategiske fordele.
Unionens offensive strategi
Sydens første invasion i Norden.

Slaget ved Gettysburg
Sorte i hæren.

Borgerkrigens afslutning 1865.

Uddrag

Hvorfor startede krigen?

Starten til Den Amerikanske Borgerkrig strakte sig over 20 år, med en masse diskussioner om slaveri. Det der fik krigen til at blusse op, var da Unionen (Nordstaterne) ville have California som deres 31. stat. Forslaget kom fra Zachery Taylor som var præsident fra 1849-1850. Normalt fik et område første status som territorium, indtil der var nok indbyggere og en vis produktion, til at området kunne blive en stat. Men i 1848 fandt man ud af at der var guld, og så syntes slavestaterne at det var i orden, fordi så kunne slaveejerne sende nogle slaver ned i minerne og tjene godt på det.

I løbet af det første år kom der over 100.000 til California, som var blevet ramt af guldfeberen. Og i 1860 var mere end en kvartmillion flyttet til California. Præsident Taylor håbede med hans forslag at undgå vrøvl omkring slavespørgsmålet. Så Taylor lavede en plan med California, om at California skulle være en slavefristat, det accepterede California med det samme. Næsten alle slave-stater blev overraskede, slavestaterne kunne ikke forstå det for præsidenten havde selv slaver, så de troede at han ville kæmpe for at opretholde slaveriet. Præsident Taylor døde, så vicepræsident Millard Fillmore trådte til som præsident, og indgik et kompromis så Utah og New Mexico kunne optages som slavestat eller slavefristat. Han lavede også en lov at bortløbne skulle fanges og sendes tilbage til ejerne, og loven udelukkede også de sortes vidneudsagn i retten.

Hvad ville Sydstaterne?

På grund af de klimatiske forhold var de sydlige kolonier bedre egnede til dyrkning af tobak, ris og især bomuld. Arbejdet med disse afgrøder var meget hårdt arbejde og krævede mere end én mands eller én families arbejde. På grund af den lette adgang til meget billigt, næsten gratis jord var ingen europæiske kolonister villige til at påtage sig lønnet landbrugsarbejde for andre kolonister. De ind-... Køb adgang for at læse mere

Den amerikanske borgerkrig | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.