Analysemodel til digtanalyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk. Et Guld-produkt er et produkt, som er udarbejdet til Skolehjælpen.dk af fagligt dygtige undervisere og studerende. Skolehjælpen.dk markerer ekstra gode produkter med mærkatet Guld-produkt.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FP9
 • Ingen givet
 • 6
 • 1636
 • PDF

Digt- og lyrikanalyse: Analysemodel til digtanalyse

Trin for trin model til at skrive en dansk stil i digtanalyse. Modellen er udarbejdet af Skolehjælpen.dk.

Analysemodellen beskriver hvordan du skal opbygge din digtanalyse og hvilke elementer den skal indeholde. Derudover er der et afsnit om sprog og formidling.

Stikord: Komposition, indledning, resume, genre, handling, personer og miljø, sprog og stil, billedsprog / metaforer, rim og rytme, tema, budskab, identifikation, perspektivering.

Uddrag

Kort om digte
Digte hører under den skønlitterære hovedgenre lyrik og er en tekst, der er skrevet på vers og eventuelt med rim og en bestemt rytme. Et digt er bygget op af strofer og vers (ikke linjer!) og har via sin korte form en stram sproglig udformning, hvilket betyder, at der er så få ord som muligt.
I digtet fastholdes et øjeblik – en tilstand – en her og nu oplevelse, oplevet med stor intensitet af følelser og stemning af et jeg. Jeget er meget vigtigt, da digtet foregår i et psykisk rum – inde i jeget. Digtet er således ikke domineret af en handling, men i stedet af intensitet i følelse og stemning. Det er derfor vigtigt at leve sig ind i digtet med alle sanser – at fornemme digtets stemning, gå tæt på og opleve digtet gennem læsningen. For digte taler til intellekt og sanser samtidig. Så læs digtet GRUNDIGT, inden analysen begynder. Læs det op for dig selv og notér alt, hvad du opfanger. Først derefter er du klar til at anvende analysemodellen... Køb adgang for at læse mere

Analysemodel til digtanalyse

[136]
Bedømmelser
 • 08-12-2009
  Rigtig rigtig god digtanalyse der har de (syntes jeg) vigtigste punkter med for at lave en rigtig god og vel-lykket analyse. Der er nogle rigtig gode elementer med til at at hjælpe en hvis man sidder lidt fast, eller hvis man bare vil have nye ideer til ens analyse.
 • 14-05-2014
  Det var godt fordi, vi kunne bruge det til noget. Det var en god hjælp til, når man skal op til eksamen i digte. Vi havde ikke helt styr på analysemodeller for digte, så det hjalp os rigtig meget.
 • 02-06-2016
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Det var til stor hjælp til at komme viderer med min opgave
 • 29-05-2016
  Bedømt af Elev i 10. klasse
  Man kan nemt finde præcis det samme eller bedre på nettet uden at betale for det.