Projektopgave om diktatur og demokrati

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Projektopgaven i 9. kl. FSA
  • 12
  • 7
  • 3311
  • PDF

Projektopgave om diktatur og demokrati

Projektopgaven beskriver begreberne demokrati og diktatur. Som eksempel på disse styreformer bruges hhv. Danmark og Iran.

Problemformulering
Hvad er diktatur? Og hvad er demokrati?

Lærers kommentar

Meget højt samfundsfagsmæssigt niveau. Flot og velformuleret.

Indhold

Begrebet demokrati
Begrebet diktatur
Demokratiets opståen i Danmark
Styreformen i Iran
Styreformen i Danmark
Konklusion

Uddrag

1. Hvad er diktatur? Og hvad er demokrati?
Begrebet demokrati
De fleste mennesker i verden mener, at de ved hvad et demokrati er. Der er imidlertid stor forskel på et demokrati i forhold til hvilken tidsperiode der snakkes om, og hvor i verden demokratiet er.

Demokrati opstod for første gang tilbage i cirka år 400 f.k. i den græske hovedstad Athen. Dengang fungerede demokratiet ved, at en forsamling på et par tusinde mænd stod for at træffe de mest væsentlige og vigtige beslutninger på folkets vegne. Der var dengang nogle kriterier til hvem der kunne deltage. Kriterierne lød på, at man var athensk statsborgere, ikke var kvinde eller slave samt at man var over 20 år. Set med nutidens øjne var det nogle ganske diskriminerende krav, der var dengang. Kravene har dog med tiden ændret sig, og er i dag langt fra på samme måde. Det afhænger dog meget af hvor i verden man befinder sig. Rent sprogligt består ordet demokrati af de græske ord demos der betyder folk, og krates der betyder styre. Demokrati betyder altså et folkestyre, hvilket vil sige et folk der styrer. Det er i midlertidigt uklart hvordan det skal forstås. Hvad er det folket skal styre og hvordan? Og hvem er folket egentlig?
Rammerne for et demokrati i denne sammenhæng er samfundet. Et samfund kan defineres på mange måder, men i dette tilfælde snakker vi om et samfund, der er placeret inden for et bestemt geografisk område. Altså et land eller en stat. Befolkningen i dette samfund skal derfor styre staten eller landet. Det der skal styres... Køb adgang for at læse mere

Projektopgave om diktatur og demokrati

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.