"En fortælling" | Dansk stil

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 13
 • 5
 • 2556
 • PDF

Historie/Fortælling: "En fortælling" | Dansk stil

Opgaven er en besvarelse af opgave 3, "En fortælling", i FSA-eksamenssættet fra maj 2002.

Opgaven gik ud på at skrive en historie med udgangspunkt i et uddrag fra en tegneserie. Uddraget af tegneserien skulle udgøre enten begyndelsen, højdepunktet eller afslutningen af historien, og stemningen i uddraget skulle komme til udtryk i historien.

Uddrag

Hun kunne høre han listede, ned af nogle trapper. Han pustede, og der gik ikke lang tid inden han standsede op. Hun kunne høre en vogn køre væk. Kassen jeg lå i blev kastet ned i jorden, og de 2 plader der sad over mit hoved røg af. Han sukkede og tog hånden ind i jakkelommen, og fandt en hammer, og nogle søm frem. Satte en plade på af gangen, og bankede pladerne fast igen. Lidt efter lød der et ordentligt plask, og hun hørte noget boble. Manden skygge faldt i vandet, og han listede væk igen. Det eneste hun kunne høre, var noget der boblede. Og pludselig et stort bump. Manden var sikkert allerede på vej hjem. Men hvem var han, og hvorfor endte hun i kassen. Det boblede bare videre og pludselig gav det et ordentligt svup. Hun troede det var en flod jeg flød ned af. Pludselig gik det stærkere, og det var som om hun fløj. Det måtte ha været et vandfald hun faldt ned af.

Hun var endelig kommet ud af kassen, og der var gået mange år. Hun var efterhånden blevet 14 lange år. Hun mærkede det fugtige sand op imellem tæerne, som hun gik der langs stranden. Hun følte vinden lege med sit hår og for hvert skridt hun tog, synes netop denne vind at tage til. Mens hun gik, var hendes hoved tomt for tanker. Hun betragtede nattehimlen, hver en stjerne, hver en mørk nuance. Dannede sig indtryk og billeder, forestillede sig at hun kunne gribe fat om de lysende planeter, når hun forgæves strakte armen og rakte ud. Hun stoppede op og vendte med front imod månen, som sendte sit bløde lys udover vandet. Hørte den rebelske brusen fra bølgerne, og de mere håndterlige skvulp der lød, når bølgerne svandt ind, og skyllede ind over hendes fødder. Hun trådte et skridt fremad, og straks var hele hendes fod under vand. Skridt for skridt gik hun nærmere månen, som hun ængsteligt rakte frem efter. Hendes tøj blev vådt og det var som om, at det kæmpede for at holde hende tilbage, da hun trodsede de enorme bølger og gik længere ud. Med vand til livet gik det op for hende, at hun ikke var himlens velsignende mørke et eneste skridt nærmere. Opgivende begravede hun begge hænder i håret og kneb irritabelt øjnene sammen. Hun begyndte at mumle for sig selv mens hun virrede på hovedet, som prøvede hun at overdøve noget andet, noget større. For at slippe for alt det stod i vejen for hende kastede hun sig pludselig frem i bølgerne og dykkede. Tøj og hår sænkede og besværede hende, men hun ænsede intet. Hun gled igennem vandet, længere og længere ud, og kun engang imellem måtte hun op til overfladen efter luft. Hun havde intet mål, hun ville bare forene sig med vandet, bare væk fra det almindelige livs bekymringer og tanker. Hun var ét med vandet omkring hende, og forsvandt ud på truende dybder og kraftigere strømme. Et pludseligt genskær fra havbunden stoppede hendes tranceagtige færd... Køb adgang for at læse mere

"En fortælling" | Dansk stil

[2]
Bedømmelser
 • 02-06-2015
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Den er konon god. download
 • 20-11-2009
  den er god og kan bruges