"Et Dukkehjem" af Henrik Ibsen | Analyse af kønsroller & Perspektivering til Det Moderne Gennembrud

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 10. klasse
  • Dansk FP10
  • 12
  • 5
  • 2125
  • PDF

Dramaanalyse: "Et Dukkehjem" af Henrik Ibsen | Analyse af kønsroller & Perspektivering til Det Moderne Gennembrud

Opgaven indeholder en analyse og fortolkning af et uddrag af Henrik Ibsens "Et Dukkehjem" samt en perspektivering til perioden, det moderne gennembrud, og kønsrolledebatten.

Lærers kommentar

"Glimrende indledning og hoveddel. Perspektiveringen er også interessant og vedkommende læsning", "Du arbejder særdeles grundigt og får anvendt analyseapparatet på en overbevisende måde. Omhyggelig tekstdokumentation og relevant sekundært materiale".

Uddrag

”Et Dukkehjem” er et dramastykke skrevet af den norske dramatiker Henrik Ibsen i 1879. Henrik Ibsen regnes som en af hovedforfatterne i Det Moderne Gennembrud .
Mange af Ibsens stykker handler om egoisme. Han ved, at man må ofre alt, hvis man vil opnå noget. Men det er svært at ofre alt, når man ikke ved hvad man opnår.
Denne analyse bygger kun på et uddrag af hele dramastykket, som findes i ”Falkenstjerne 2, dansk litteratur” side 220-226. Dette kan bevirke, at analysen og fortolkningen måske har fejl og mangler, hvis hele stykket var læst og analyseret

Nora beder sin mand Helmer om at sætte sig ved bordet sammen med hende, da hun gerne vil snakke med ham. Deres samtale starter med at hun spørger, om Helmer ikke undrer sig over, at det er første gang, de taler alvorligt sammen, mens de har været gift i otte år. Helmer forstår ikke, og det er netop sagens kerne som Nora vil frem til – hun føler, at Helmer aldrig har forstået hende. Gennem hele sit liv har hun været som et dukkebarn. I hjemmet gjorde hun hvad faderen ville have, og da hun blev giftet væk til Helmer, tilpassede hun sig ham uden indvendinger. Men nu er det gået op for hende, at det vidunderlige aldrig vil komme, og at hun ikke selv har haft indflydelse på sit liv. Hun fortæller Helmer, at hun har besluttet sig for at forlade ham for at tage ud og finde sig selv og få erfaring med livet. Helmer forstår ikke hendes argumenter og beder hende om at blive, men Nora har besluttet sig.

Et dramastykke er domineret af dialog og monolog i form er replikker. Beskrivelsen vil bestå i form af regibemærkninger, der fortæller om karakterernes mimik, gestik, rekvisitter, kostumer og scenografi.
Ibsen har formået at skabe en dialog, hvori personerne afslører sig selv. Selvom man kun læser slutscenen, får vi indtrykket af, at Nora har drømt sig væk fra den virkelige verden og levet i sin egen boble af uvidenhed. Det bliver virkelig understreget, da Nora giver Helmer ret i, at hun ikke forstår det samfund, hun lever i. Om Helmer bliver der direkte sagt, at han aldrig har forstået Nora, og at han og Nora ikke har haft en alvorlig samtale i de otte år, de har været gift.
Dog kan vi ikke se, om der er sket nogen udvikling med den enkelte, da vi ikke følger personerne fra dramaets start.
På denne måde skaber Ibsen en personkarakteriserende dialog. Samtidig har de forskellige replikker en slags dobbelttydighed, da tanken bag den enkelte replik afhænger helt af, om det er fra Noras eller Helmers side, vi ser sagen fra. Vi kan tage eksemplet. hvor Helmer nævner lykke. Helmer har troet, at... Køb adgang for at læse mere

"Et Dukkehjem" af Henrik Ibsen | Analyse af kønsroller & Perspektivering til Det Moderne Gennembrud

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.