Kernekraftværker og udvindelsen af elektricitet

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Fysik/kemi FP9
  • 12
  • 10
  • 3063
  • PDF

Rapport: Kernekraftværker og udvindelsen af elektricitet

Fysikrapport med navnet "Kernekraftværker og udvindelsen af elektricitet". Omhandler processen i et kernekraftværk, og den videregående udvikling af elektricitet. Opgaven kommer bl.a. ind på transformation, fission og fusion.

Indhold

Indholdsfortegnelse:
Kernekraften 3-6
Indledning 3
Processen 3
Fission 3
Fusion 4
Letvandsreaktorer 4
Den radioaktive stråling 5
Afskærmning 5
Fordele og ulemper 6
Nej til atomkraften 6
Elektriciteten 7-10
Generation 7
0,Transformation 8
Veksel – og jævnstrøm 10
Kildehenvisning 10

Uddrag

Indledning
Atomkraftværker, eller kernekraftværker, er en måde at producere elektricitet. Dog er det ikke atomerne der skaber strømmen, men i stedet en generator drevet af en turbine. Selve processen i et atomkraftværk kan sammenlignes med f.eks. kul – og oliekraftværker. Den eneste forskel er, at brændslet ikke er kul eller olie, men man opvarmer stadig vand, så det fordamper, og driver en turbine, der driver en generator, der producerer elektricitet.

Processen i et atomkraftværk
Første del af processen sker, når der lukkes vand ind i reaktoren. Inde i reaktoren sker der fission/fusion, og dette får vandet til at koge. Vandet koger, og fordamper straks. Vandet, der nu er omdannet til damp, har en temperatur på 500-600 °C. Den høje temperatur sør-ger for en stor energi, og det er denne energi, der driver turbinen. Turbinen driver en ge-nerator, og det er så denne generator, der producerer elektricitet til huse og fabrikker. Når dampen først har været gennem turbinen, har den mistet meget energi, og har nu ``kun´´ en temperatur på 200 °C. For at køle dampen tilbage til vand, bliver det derfor transporteret gennem et afkølingsbassin. I dette bassin er der naturligvis koldt vand, hvilket er grunden til at kernekraftværker ofte ligger op ad en sø eller et hav. Når vandet er afkølet, starter det forfra i systemet, og processen fortsætter i et langt kredsløb.

Fission
Fission er betegnelsen for en spaltningsproces. Denne proces forekommer, hvis man skyder en ekstra neutron ind i et atom. Atomet kan f.eks. være Uran235. Hvis der til Uran235 tilsættes endnu en neutron, bliver atomet først til Uran236, og splittes derefter i... Køb adgang for at læse mere

Kernekraftværker og udvindelsen af elektricitet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.