Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg | Referat & Personkarakteristik

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • Ingen givet
 • 13
 • 2938
 • PDF

Romananalyse: Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg | Referat & Personkarakteristik

Opgaven indeholder et referat af romanen "Den kroniske uskyld" af Klaus Rifbjerg fra 1958 samt personkarakteristikker af Janus, Tore, Helle og fru Junkersen.

Indhold

1. Referat - Den Kroniske Uskyld
2. Personkarakteristik af Tore
3. Personkarakteristik af Janus
4. Personkarakteristik af Helle
5. Personkarakteristik af fru Junkersen - Helles mor

Uddrag

Bogen Den Kroniske Uskyld, som er skrevet af Klaus Rifbjerg, foregår imens Janus Tolne går i første mellem, hvilket i dag ville svare til 8. klasse. Man følger ham fra første mellem, til han tager sin studentereksamen, og efter han har taget sin studentereksamen, begynder han og hans bedste ven, Tore, at læse videre. Der er han 18 år gammel. Da Janus er 20, slutter bogen.
Dvs. at bogen strækker sig i en periode fra 8. klasse, til 2 år efter deres studentereksamen, hvilket er cirka 8 år.

Bogen handler om hvordan det er at være teenager, som er en usikker periode i alle menneskers liv. Man er hverken barn eller voksen, men man er fanget midt imellem det hele. I nogle situationer er man mere voksen, end i andre situationer, og det gives der også udtryk for i bogen.

Janus Tolne er bogens hovedperson, og samtidig er han fortælleren i bogen. Bogen er ligesom en slags erindring af hvad der skete i Janus' ungdom, altså som noget han fortæller bagefter. En slags biografi over de 8 år, hvad der skete med ham og Tore, den udvikling de gennemgik, hvordan det var at være ung, og alle hans problemer. Udover Janus som hovedperson, er der også, som nævnt, Tore Riemer, som er Janus' bedste ven, Helle, som er Tores kæreste, og fru Junkersen, der er Helles mor. Janus er den mere ”overordnede” hovedperson, og det er hans synspunkt hele bogen ses fra.

Første dag i første mellem, ser Janus Tore i skolegården. Han synes med det samme, at han ser flink ud, og vil gerne i kontakt med ham. For allerede der, er Tore midtpunktet, som han altid vil være, ham med ustrålingen, en man kan grine af, en der kan få andre til at grine. – en modsætning til Janus! Det er ikke nogen selvvalgt rolle, Tore fremstilles som om han var født til at være midtpunkt. – altid. Janus misunder ikke Tore, han er stolt over at være venner med ham, som ingen andre er venner med ham. Bedste venner.
Janus går over til Tore, og de begynder at snakke, og efter skole, er de sammen hjemme hos Tore. Fra den dag af, er de bedste venner.

Janus og Tore. Tore og Janus. Bedste venner. Janus er glad for, at Tore kan lide hans navn, for det kan han ikke selv. Han synes det er grimt. Men det synes Tore ikke, Tore rimer på det, så de begge begynder at grine. Fra det øjeblik er de venner, der er noget specielt imellem dem. De følges ad, gennem mellemskolen, i gymnasiet, er til fester sammen. Til et skolebal, møder de Helle. Helle bliver senere Tores kæreste – selvfølgelig. Hvordan skulle Janus kunne have en chance, for Tore er der jo, og han skal da have hende. Sådan ser Janus på det. Og Janus er selv forelsket i Helle. Men Tore skal have hende. For Tore og Helle var jo sammen først, det var jo Tore der fandt Helle. Hun kom til ham, som en åbenbaring? Så kan man jo ikke blande sig, heller ikke selv om man selv er forelsket i Helle. Det ville ikke være pænt gjort overfor Tore, mener Janus.

Janus og Tore er meget sammen, de drikker te og snakker, og Janus' forældre er meget glade for Tore. Men det tager Janus som en selvfølge. Alle er jo glade for Tore, han er jo det perfekte, den alle ser op til. Og Janus er ikke jaloux, han er bare glad for at han og Tore er venner.

Det er Tore Janus sætter som midtpunkt hele bogen igennem. Alt cirkler rundt om Tore, og Tore er vel en slags helt for Janus. Og da Helle kommer ind i billedet, bliver hun også midtpunktet, Janus... Køb adgang for at læse mere

Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg | Referat & Personkarakteristik

[10]
Bedømmelser
 • 10-06-2014
  Helt sikkert et rigtig godt resume med mange ting man kan bruge, dog syntes jeg at der er en del mangler, og at det hele står en smule kludret hvor man ikke føler at der er en rød tråd hele vejen igennem!
 • 09-05-2005
  den kan godt bruges, men meget af det der står er noget jeg selv hvde tænkt allerede. Sproget er lidt kludret noglesteder men det kan læses.
 • 26-08-2014
  Den er god, og jeg kan godt lide den.
 • 25-06-2012
  Fin opgave til inspiration.

Andre brugere, der har downloadet Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg | Referat & Personkarakteristik, har også downloadet