"Neondrengens Profeti" af Bent Haller | Analyse og redegørelse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • Ingen givet
 • 13
 • 4676
 • PDF

Bograpport: "Neondrengens Profeti" af Bent Haller | Analyse og redegørelse

Opgaven indeholder en analyse af romanen "Neondrengens profeti" af Bent Haller fra 1993.

Den inddrager blandt andet overvejelser omkring navnesymbolikken i romanen samt sprogets tone.

Uddrag

Højdepunkter
Der lægges generelt op til en masse højdepunkter undervejs, som man arbejder sig ind i bogen. De kommer også, men de er ikke så nødvendige, at jeg vil sige, at der er mange klimakser. Normalt har en bog jo kun et klimaks, men denne synes jeg har et par stykker. Herunder ses en opstilling af højde-punkter i romanen. De vigtigste højdepunkter er markeret med fed skrift. Høj-depunkerne er skrevet i rækkefølge efter, hvornår de fremkommer i bogen.

• Saras første møde med Neondrengen.
• Sara opdager enhjørningen og senere kongeørnen.
• Sølnvans fødsel.
• Hønen galer for første gang.
• Saras andet møde med Neondrengen.
• Hønen galer for anden gang.
• Hønen galer for tredje gang.
• Sølnvans afskedsfest.
• Sølnvans død.
• Sara ser Neondrengen for tredje gang.

Sølnvans fødsel
Resumé af fødslen: På Saras fødselsdag oplever Susanne pludselig et skarpt lys, der kommer fra taget af det højhus, hvori Sara og hendes familie bor. Da hun går hen i mod huset, møder hun Peter Kluk, der også ser lyset, som de finder ud af kommer fra en fugl. De går begge hen mod boligen.
I mellemtiden ser Valdemar også lyset, da han ræser rundt på Ringvejen med sin rockerklub, Djævleungerne. De andre Djævleunger kan dog ikke se det. Valdemar får ligesom Peter og Susanne også lyst til at undersøge det nærmere, og de ender alle hos Sara, der, på trods af at hun er jomfru, lige har født et barn, der senere kommer til at hedde Sølnvan, som er ”navnløs” stavet bagfra. De får pludselig alle lyst til at give gaver, så Susanne kommer af med sin guldhalskæde, Valdemar slipper en masse penge og Peter Kluk kommer af med en fin pung af krokodilleskin.
Sølnvan er alt for lille i forhold til, hvad et normalt barn bør veje og måle ved en fødsel, og Susanne ender med at konkludere, at han er en Tommeliden.
Til stede ved fødslen var udover Sara kun David, Saras bror. Saras far lå og sov tømmermænd ud på sit værelse.
Sara kan på forunderlig vis amme barnet, selvom hendes bryster ikke er be-gyndt at vokse. Sølnvan vokser desuden utroligt hurtigt. – Sara kan endda se at han er vokset i løbet af de første par timer.

Der kan generelt trækkes mange paralleller mellem bogen og Biblens beretninger om Jesus. Det gælder også ved Sølnvans fødsel.
Det første, der peger i den retning ved fødslen er da Susanne, Peter og Valdemar følger Kongeørnens lys hen til det sted, hvor Sara bor og Sølnvan fødes.
Den episode kan drages til sammenligning med De vise Mænd, der fandt Jesus ved hjælp af Ledestjernen. Og ligesom De vise Mænd uddeler Susanne, Peter Kluk og Valdemar også gaver.
Dét at Sara føder som jomfru kan også sammenlignes med Biblen. I denne bog er Sara Biblens Jomfru Maria.

Sølnvans afskedsfest
Resumé af festen: Dagen efter sin to års fødselsdag beslutter Sølnvan, der ikke har problemer med at formulere sig, at han vil holde en fest for nærmeste familie og venner. Til stede er: Sara, David, Jonas, Johannes, Stine, Romeo, Julie, Valdemar, Peter Kluk, Susanne og to politibetjente. I alt 13 inklusiv Søln-van. Han ved godt, at Stine har lækket oplysninger, der senere fører til, at han bliver myrdet.
Inden festen når at komme i gang, dør Peter Kluks høne. Den galer midt om natten, og Peter Kluk er i løbet af natten blevet slået bevidstløs. Hans høne er tilmed blevet korsfæstet.
Der er pga. den døde høne en lidt trykket stemning til festen, men det er ikke kun den, der gør festen sørgelig. Ingen ved, hvad det er. Ingen på nær Søln-van.
Højdepunktet ved festen er, da Sølnvan begynder at dele pølsehorn og drik-kelse ud til gæsterne. Stemningen er utrolig sørgelig og folk ved ikke, hvad de skal sige eller gøre, så der opstår en pinlig tavshed.

Dette højdepunkt kan føres over til Jesus' sidste tid, da han tager et brød og bryder det i tolv stykker for derefter at give et stykke til hver af sine disciple, ligesom han også deler vin ud til dem.
Foruden Sølnvan sidder der tolv personer ved bordet. Jesus havde tolv disci-ple, så man kan sige, at de tolv ved bordet er Sølnvans disciple på trods af, at den ene er hans mor, den anden hans morfar og den tredje hans onkel. Desuden er der damer blandt Sølnvans disciple, hvilket Jesus ikke havde blandt sine. Af de tolv personer, kan Stine betegnes som Judas Iskariot, der forrådte Jesus, ligesom Stine forråder Sølnvan. Begge ting fører til, at de hver især dør.
Sølnvans død
Resumé af tiden omkring drabet: En dag bliver Stine hentet af en dame, der kører hende til en mand, der er kvarterets narkobagmand. Forretningen i kvarteret går dårligt, og han finder ud af, at det er Sølnvans skyld. Stine siger, at Sølnvan er alene ude om natten, og manden planlægger at slå til der.
Inden Sølnvan dør, bliver Valdemar dræbt, da han finder ud af, at noget er i gærde, og bagmanden derfor er nødt til at skille sig af med ham.
Da Sølnvan er gået ud og har sat sig under æbletræet som han plejer, opdager Sara, at enhjørningen og ørnen ikke er der til at passe på ham. Noget er galt. Sara prøver at tage ud for at redde ham, hun ser slangen, som hele tiden har holdt sig rimelig skjult, og æblerne fra det før så frodige æbletræ er rådne.
Hun når Sølnvan, men kan ikke få ham til at gå med ind, og han siger, at han ikke kan. I stedet overfalder snigmorderen dem og slår Sara væk, hvorefter han skyder Sølnvan.
I starten ville ingen rigtigt tro på, at Sølnvan var død, især ikke Peter Kluk, der bare troede, at drengen var blevet voksen, og at han ville vende tilbage. Efter Sølnvans død begyndte alt at gå ned ad bakke igen, sådan at det blev, som det var før; Johannes begyndte at drikke, Susanne begyndte igen at trække på stationen og Peter Kluk flyttede sit telt tilbage til tunnelen.

Ved Sølnvans død er der ikke meget, der kan sammenlignes med Biblen, dog kan æbletræet sammenlignes med æbletræet fra Edens Have, men æblerne på træet i... Køb adgang for at læse mere

"Neondrengens Profeti" af Bent Haller | Analyse og redegørelse

[16]
Bedømmelser
 • 19-04-2007
  Enorm flot skrevet og anmeldt! Kan give dig ret i stortset alt, du har skrevet (har selv læst bogen)
 • 21-09-2010
  Great! LOLOLOPOLO0LOLO IKKE VLÆRD AT SDIQDNWLOADE!! DIWNWT DO TUI21!!1111!1RZ<E8
 • 13-08-2014
  Synes at den var til stor hjælp for mig!
 • 10-02-2013
  Bedømt af Folkeskoleelev i 7. klasse
  den va rgod til at snyde