Novelleanalyse - Model til noveller i Folkeskolen

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk. Et Guld-produkt er et produkt, som er udarbejdet til Skolehjælpen.dk af fagligt dygtige undervisere og studerende. Skolehjælpen.dk markerer ekstra gode produkter med mærkatet Guld-produkt.
 • Folkeskole
 • Dansk FP9
 • Godkendt
 • 6
 • 1549
 • PDF

Analysemodel: Novelleanalyse - Model til noveller i Folkeskolen

Model til hvordan en dansk stil i novelleanalyse skal skrives i folkeskolen. Vejledningen er udarbejdet af Skolehjælpens redaktion.

Analysemodellen beskriver hvordan, du skal bygge din novelleanalyse op, og hvilke elementer den skal indeholde. Derudover er der et afsnit om sprog og formidling.

Når du henter denne analysemodel til noveller, bliver du guidet igennem analysen og skrivningen af den danske stil trin for trin.

Indhold

Kort om noveller
Komposition af stilen
Analytiske begreber – en model til opbygning af en novelleanalyse
Indledning
Resume
Tid
Miljø
Personkarakteristik
Fortællersynsvinkel
Komposition og handling
Sprog
Tema
Budskab (tekstens og forfatterens)
Perspektivering – henvisning til kendt stof
Evt. vurdering af novellen
Sprog og formidling

Uddrag

Kort om noveller
Novellen er en kort fortælling, der koncentrerer sig om et enkelt handlingsforløb eller enkelte situationer, og hvordan disse situationer påvirker individet. I novellen er der fokus på handlinger frem for mennesker. Derfor indgår individer og ofte konflikter mellem individ og samfundet som elementer i de fleste noveller. Novellen er på grund af sin korte form ofte bygget op omkring de tre elementer 1) indledning, 2) vendepunkt (krise, konflikt) og 3) ny situation... Køb adgang for at læse mere

Novelleanalyse - Model til noveller i Folkeskolen

[968]
Bedømmelser
 • 26-09-2010
  God model, rimelig standard. Jeg har i hvert fald modtaget lignende 'opskrifter' til eksamener før. Modellen dækker alle punkter som er vigtige at få med i en analysestil. Jeg har personligt vænnet mig til at skrive slavisk med analyser, da jeg er vant til at stile gennemgås punkt for punkt medmindre det selvfølgelig er en historie, som automatisk hænger sammen og ikke kan deles op. Jeg synes at der mangler nogle eksempler på hvordan man skal få det til at 'hænge sammen'. Det virker lidt ironisk at opskriften tit gør opmærksom på at man skal skrive det sammenhængende mens selve analysemodellen er skrevet slavisk.
 • 01-06-2011
  Denne analyse har hjulpet mig rigtig meget! Jeg kan slet ikke sætte en finger på den, jeg synes bare, at den er fantastisk! Den giver en rigtig god beskrivelse af de forskellige punkter, så man ikke er i tvivl om noget. Jeg kan nemlig godt blive lidt i tvivl om, hvad jeg helt præcis skal skrive ved de forskellige punkter. Det er rigtig godt at der står, at man ikke skal gå helt præcis efter punkterne, men bare sætte dem ind der, hvor det virker mest naturligt - så får man en bedre og mere flydende stil! :)
 • 06-07-2017
  Bedømt af Folkeskoleelev i 7. klasse
  Virkelig god model til at forstå opbygningen af en novelleanalyse. Den er overskuelig og meget nem at bruge, når man skal lære at skrive gode novelleanalyser.
 • 15-03-2017
  Rigtig god! Indeholder det vigtigste,som skal bruges.