Novelleanalyse - Model til noveller i Folkeskolen

Se flere bedømmelser 4,97 4,97 4,97 4,97 4,97 4,97 (968 bedømmelser)
Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk. Et Guld-produkt er et produkt, som er udarbejdet til Skolehjælpen.dk af fagligt dygtige undervisere og studerende. Skolehjælpen.dk markerer ekstra gode produkter med mærkatet Guld-produkt.

Uddannelse

Folkeskole

Fag

Dansk FSA

Antal sider

6

Antal ord

1549

Filformat

PDF

Analysemodel: Novelleanalyse - Model til noveller i Folkeskolen

Model til hvordan en dansk stil i novelleanalyse skal skrives i folkeskolen. Vejledningen er udarbejdet af Skolehjælpens redaktion.

Analysemodellen beskriver hvordan, du skal bygge din novelleanalyse op, og hvilke elementer den skal indeholde. Derudover er der et afsnit om sprog og formidling.

Når du henter denne analysemodel til noveller, bliver du guidet igennem analysen og skrivningen af den danske stil trin for trin.

Indhold
Kort om noveller
Komposition af stilen
Analytiske begreber – en model til opbygning af en novelleanalyse
Indledning
Resume
Tid
Miljø
Personkarakteristik
Fortællersynsvinkel
Komposition og handling
Sprog
Tema
Budskab (tekstens og forfatterens)
Perspektivering – henvisning til kendt stof
Evt. vurdering af novellen
Sprog og formidling

Uddrag
Kort om noveller
Novellen er en kort fortælling, der koncentrerer sig om et enkelt handlingsforløb eller enkelte situationer, og hvordan disse situationer påvirker individet. I novellen er der fokus på handlinger frem for mennesker. Derfor indgår individer og ofte konflikter mellem individ og samfundet som elementer i de fleste noveller. Novellen er på grund af sin korte form ofte bygget op omkring de tre elementer 1) indledning, 2) vendepunkt (krise, konflikt) og 3) ny situation... [læs mere nu]