Ondskaben af Jan Guillou | Analyse & Fortolkning

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 10. klasse
 • Dansk FS10
 • 12
 • 9
 • 2608
 • PDF

Romananalyse, Bograpport: Ondskaben af Jan Guillou | Analyse & Fortolkning

Opgaven indeholder en analyse og fortolkning af romanen "Ondskaben" (orig. titel: "Ondskan") af Jan Guillou.

Analysen indeholder bl.a. personkarakteristikker af alle de vigtigste personer.

Lærers kommentar

Meget dybdegående opgave, som ligger til et klart 12 tal!

Indhold

 Kort handlingsresumé
 Komposition
 Berettermodel
 Personkarakteristik af:
- Erik
- Pierre
- Far
- Mor
- Otto Silverheim
 Personrelationer
- Erik ~ far
- Erik ~ Pierre
- Erik ~ Otto Silverhielm
 Aktantmodel + beskrivelse
 Miljøskildring
 Motiv og tema

Uddrag

Handlingsresumé
Ondskaben handler om drengen Erik, der lever med en voldelig far. Han bliver tævet dagligt derhjemme, men samtidig er han bandeleder, hvor han selv straffer med vold. Da hans venner stikker ham, bliver han sendt på en kostskole ved navn Stärnberg, så han har chancen for at komme på gymnasiet. Her skal han prøve at få en hverdag uden vold og slåskampe til at fungere, men på grund af, at han er ny elev, rigtig god til idræt og begynder at nægte og kæfte op, bliver han efter noget tid sendt i Firkanten. Det vil sige, han skal slås mod to 3. g'ere. Erik vinder som den første elev nogensinde denne frygtindgydende kamp.
Erik fortsætter med at håne og nægte, men elevrådet vil have hævn over ham. Det får de, da Erik bliver gennembanket af Silverheim, elevrådsformanden, som han natten forinden hav-de hældt lort udover, mens han sov. Han bliver senere overfaldet af rådet, hvor han udsættes for kogende og koldt vand, og efterlades udenfor i kulden. Der går lang tid på skolen, hvor de ældre ikke rører ham, men i stedet for går det udover værelseskammeraten Pierre.
Erik bliver dog suspenderet fra al sin idræt efter han har haft en del sejre, for rådet ønsker ham intet godt. Pierre bukker senere under overfor Rådet. Dette hævner Erik, maskeret, ved at slå flere rådsmedlemmer ned. Han finder også kærligheden i Marja, som er en god hjælp for ham. Men rådet tager også hende fra ham, som de havde gjort med idræt og Pierre.
Da Erik opdager, at Silverheim ofte går lange ture, følger han en uge inden eksamen efter ham. Han truer ham på livet og får ham til at brække sig af angst. Erik vender hjem til sin familie og farens vold. Men i stedet bytter rollerne – Erik får hævnen over sin far.

Berettermodel
Anslag: Ondskaben handler om Erik, der lever med vold og ondskab uafbrudt. Han bliver dag-ligt tævet af sin far i hjemmet, men samtidig er han selv bandeleder, hvor han får afreageret overfor jævnaldrende.
Præsentation: Der fortælles om Erik, hans familie og hans bande. Vi får at vide, han er god i skolen, til sport og kommer fra en rig familie. Som bandeleder får han de andre medlemmer til at stjæle i pladeforretninger. Hans voldelige side bliver også vist, da han slås mod Fyrtårnet.
Uddybning: Han bliver smidt ud af skolen, da hans venner sticker ham. Han bliver sendt på kostskolen, Stärnberg. Da han er ny dreng på skolen og både kæfter op og nægter samt har rigtige gode evner indenfor idræt, vil gymnasieleverne og elevrådet have ham ned med nak-ken.
Point of no return: Da han kommer i Firkanten, og får for første gang vist sin voldelige side ved at vinde over udfordrerne. Der er nu ingen vej tilbage for Erik.
Konfliktoptrapning: Det er, da han fortsætter med at nægte nødder og kæfte op, blandt andet når han håner elevrådsformanden. Men også Klosternatten, hvor rådet vil hævne sig overfor Erik, men her hælder Erik i stedet for lort udover Silverheim. Derefter venter der hævn til Erik – først bliver han gennembanket, og så skoldet og efterladt udenfor efter strafarbejde.
Men rådet begynder at hævne sig overfor Eriks værelseskammerat, Pierre i stedet og til sidst ender det med... Køb adgang for at læse mere

Ondskaben af Jan Guillou | Analyse & Fortolkning

[24]
Bedømmelser
 • 14-11-2009
  Jeg syntes opgaven var rigtig gog den var delt godt op og virkede meget overskuelig. Den indebærer mange vigtige punkter af bogen. Inspirationen var nok berettemodellen og måden at sætte det op på. Jeg syntes ikke der mangler noget.
 • 13-06-2010
  Super flot opgave man kan virkelig se at du har tænkt tingene igennem og fået fortolket historien i et godt perspektiv. Kunne godt bruge bedre person karekterastik... Men ellers god og flot opsat giver god inspiration:D
 • 15-03-2015
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Den er bare perfekt, kommer omkring hele forløbet. Meget velskrevet og gennemtænkt
 • 31-10-2014
  Den var rigtig god og gav god inspiration