OSO om tandlæge og odontologi

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.

OSO om tandlæge og odontologi

OSO som handler om tandlægeuddannelsen og kommer både omkring de praktiske krav og uddannelsens forløb samtidig med, at den redegør for de vigtigste behandlingsformer og begreber inden for faget.

Indhold

Odontologien som fag: S. 3
Indledning/emnebegrundelse: S. 3
Vejen gennem uddannelsen: S. 4
Bacheloruddannelsen: S. 4
Kandidatuddannelsen: S. 5
Praktisk arbejde: S. 5
Fag på uddannelsen: S.5
Første del af uddannelsen: S. 5
Anden del af uddannelsen: S. 5
Tredje del af uddannelsen: S. 6
Beskæftigelse: S. 6
Løn: S. 6
Tænderne: S. 7
Harald den tandløse…: S. 7
De første tænder: S. 7
6 års tænder: S. 7
12 års tænder: S. 8
Visdomstænder: S. 8
Retinerede visdomstænder: S. 8
Hvor mange er der?: S. 9
Tandens opbygning: S. 9
Mona Lisas smil: S. 9
Tanden generelt: S. 10
Emaljen: S. 10
Dentin: S. 11
Pulpa: S. 11
Tandkødet: S. 11
Cement: S. 11
Rodfibre: S. 12
Tandsygdomme: S. 13
Karies: S. 13
Rodbehandling: S. 14
Plak: S. 15
Tandkødsbetændelse (Gingivtis): S. 15
Tandsten (Calculus dentalis): S. 16
Paradentose (Gingivtis): S. 16
Tandbørstens historie: S. 17
Tænder i fremtiden: S. 18
Litteraturliste: S. 18

Uddrag

Indledning / Emnebegrundelse

Jeg har valgt at skrive om erhvervet tandlæge eller odontologi, fordi siden jeg var meget lille, altid
gerne har villet være tandlæge. Men hvorfor vil en lille dreng på 7 år gerne være tandlæge? Han vil da meget hellere være politibetjent eller brandmand, men ikke mig. Jeg tror at årsagen til dette skyldtes,at jeg dengang havde en forkærlighed for penge, hvilket nok også er meget normalt, når man er lidt ældre. Da jeg var 7 havde jeg alle mine penge og værdigenstande gemt i et pengeskab, som lignede en bog (mine værdigenstande dengang var bare min jubilæumsmønt fra prins Joakims bryllup og nogle andre småting). Man kan på en måde sige at jeg var meget grisk og sparede meget på mine penge, dengang. Men da jeg så en dag så en debat i fjernsynet, hvor en tandlæge havde snydt sine patienter for rundt regnet omkring 200.000 kr. blev jeg en smule interesseret i jobbet. Måske på grund af at jeg er en smule grisk, måske fordi jeg ville give tandlæger et bedre ry i Danmark. I udsendelsen blev der også fortalt, at danske tandlæger er pengebegærlige. Derudover blev der sagt, at de selv må bestemme, hvor meget de vil tage for deres arbejde. Jeg ved ikke hvad det var, om jeg kunne identificere mig selv med tandlægerne, der er griske og på den måde faktisk mindede lidt om mig selv. Måske var det bare tanken om alle de mange penge, som tandlæger tjener, der var meget fristende. Jeg ved det ikke, men ved bare at, jeg aldrig har fået tanken ud af mit hoved, så af den simple grund vil jeg skrive om odontologi.
Derudover kunne jeg faktisk godt lide tandlæger, da jeg var mindre, hvilket også er MEGET unormalt for et lille barn. Men jeg syntes, at de var meget flinke. Hver gang jeg kom til undersøgelser, blev der altid sagt ”nul huller, god tandbørstning, forsæt med det, så varer dine tænder hele livet” til mig. Derefter puttede tandlægen altid noget banancreme på mine tænder, for at forhindre plak i at sætte sig. Denne banancreme syntes jeg smagte rigtig godt, så selvom jeg ikke måtte, spiste jeg altid lidt af det. Bagefter fik jeg altid nogle klistermærker, og selvom det ikke virker af meget, var det en kæmpe oplevelse for mig hver gang. Jeg tror også, at min store lyst til og glæde ved at komme til tandlægen har haft stor indflydelse for min nuværende interesse for erhvervet, som faktisk er stigende efter jeg er kommet til Vesterbro Ny skole.

Vejen frem gennem uddannelsen

Tandlægeuddannelsen, som også kaldes den odontologiske kandidatuddannelse, er en lang
videregående uddannelse. Det betyder, at det er en af de længste uddannelser som man kan få i
Danmark. Tandlægeuddannelsen varer ca. 5 år, de første 3 år er bacheloruddannelsen, derefter er der 2 år på kandidatuddannelsen. Desværre er det sådan at det kun er på Århus Universitet, man finder bacheloruddannelsen, da den stadig er på vej på Københavns Universitet, i hvert fald inde... Køb adgang for at læse mere

OSO om tandlæge og odontologi

[7]
Bedømmelser
 • 22-02-2012
  Hele opgaven er mega god. det hele gav mig meget viden og hjalp mig. neej der mangler ikke noget.
 • 29-12-2010
  meget godt, er meget inspireret, meget godt forklaret
 • 09-01-2014
  den er bare super :D
 • 13-01-2013
  Bedømt af Folkeskoleelev i 10. klasse
  Den er rigtig god, og velformuleret!!