På vej mod toppen

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 11
 • 6
 • 1898
 • PDF

Dagbog: På vej mod toppen

Besvarelse af opgave 1, "På vej mod toppen" fra FSA-eksamenssættet i skriftlig dansk fra maj 2004.

Opgaveformulering
Forestil dig at du er Klavs Becker-Larsen på vej mod toppen af Mount Everest. Skriv hans dagbog fra nogle forskellige dage på ekspeditionen.

Uddrag

28. februar 1951
Jeg er endelig kommet til Indien. Rygsækken er godt pakket med det nødvendige udstyr. Onkel Max bidrog med et pænt beløb, og gudskelov for det, for ellers var denne rejse ikke blevet til noget. Lufthavnen var beskidt og ukomfortabel, men man får al den hjælp man vil have, lige så snart man vifter med nogle pengesedler. Nu sidder jeg og kigger ud ad vinduet på en taxa, på vej igennem Delhi. Jeg må sandelig sige, at det er en overbefolket by. Vejene er proppet med køer, men dem må man ikke flytte på, da de er hellige. Luften er tyk af fluer og andre insekter, og lugten fra køerne, bilerne samt befolkningen er kvalmende. Men det må jeg lære at leve med. Drømmen venter, Mount Everest ligger for mine fødder.

2. marts 1951
Inden jeg tog hjemmefra, fik jeg valget imellem at tage hertil og opfylde min drøm om at bestige verdens højeste bjerg, eller tage en læreruddannelse. Og nu er jeg så her i Calcutta. Men det er kun et kort stop. Jeg skal helt til Darjeeling, for at komme til Mount Everest. Selvom her er som i en sauna dagen lang, er natten kold som bare fanden. De små værelser jeg lejer, er ikke ligefrem luksus, snarere tværtimod. Faktisk er alting anderledes her. Lydene, lugtene, skikkene, befolkningen. Det er underligt, men jeg er ved og vænne mig til det. Noget af mit reb er blevet væk, og det betyder at jeg skal ud at købe noget nyt. Det bliver svært, for jeg ved ikke, hvor man kan købe det, og det lader ikke til, at den indiske befolkning snakker særlig godt engelsk. Nogle er endda så uforstående, at de glor måbende på mig, når jeg spørger dem om noget. Men så er der jo altid fingersprog til at gøre sig forståelig med.

5. marts 1951
Det kostede mig 50 rupier at komme til Darjeeling. Det er faktisk en overordentlig god pris, taget i betragtning af at jeg mindst skal betale 150 kroner for blot at komme fra Østerbro til Valby i taxa. Hvis jeg blot vender blikket lidt nordøst, kan jeg se Himalayas hvide tinder. Det er et utroligt syn. Men der er et problem, som har voldt mig megen bekymring. Nepal,... Køb adgang for at læse mere

På vej mod toppen

[3]
Bedømmelser
 • 28-02-2010
  Rigtig god opgave, godt sprog, og fint layout :D
 • 22-02-2011
  Fantastisk opgave, men lidt grammatiske fejl..
 • 15-12-2014
  Rigtig god til inspiration!