Portrætartikel - Model til analyse af portrætartikler

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk. Et Guld-produkt er et produkt, som er udarbejdet til Skolehjælpen.dk af fagligt dygtige undervisere og studerende. Skolehjælpen.dk markerer ekstra gode produkter med mærkatet Guld-produkt.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FP9
 • 13
 • 3768
 • PDF

Analysemodel: Portrætartikel - Model til analyse af portrætartikler

Er du i tvivl om, hvordan du laver en god analyse af en portrætartikel?

Analysemodellen viser dig hvad en analyse af en portrætartikel skal indeholde og guider dig igennem de forskellige dele af analysen.

Analysemodellen er lavet af Skolehjælpens lærere.

Analysemodellen beskriver, hvordan du skal bygge din analyse af portrætartiklen op, og hvilke elementer den skal indeholde.

Vejledningen indeholder:
* Præsentation af portrætartiklen
* Portrætartiklens opbygning
* Analyse af sprog
* Fremstillingen af portrætpersonen
* Analyse af argumentationen
* Vurdering og diskussion.

Kan du ikke komme i gang, er du gået i stå eller har du bare svært ved at få hul på din analyse af portrætartiklen, er værktøjskassen en god hjælp.

Uddrag

Om portrætartiklen
Portrætartiklen er skrevet af en journalist, og vi kender den fra aviser, tidsskrifter, fagblade mm. Den hører genremæssigt til sagprosaen, dvs. ikke-fiktive tekster, der udtaler sig om noget i verden, som det er i virkeligheden. Portrætartiklen er en særlig form for artikel. Den er oftest bygget op om et interview, hvor én eller flere personer beretter om deres liv, deres karriere, deres privatliv eller lignende. Denne type artikel fremstiller typisk, hvad der er det særlige ved en person, hvad der karakteriserer personen, eller hvad personens holdning til et bestemt emne er. Den forsøger at gå særlig tæt på personens tanker, følelser og holdninger, og derfor vil den typisk være meget subjektiv i sit indhold. Den kan ligne reportagen, hvor man går ud i verden og undersøger noget, men til forskel fra reportagen, er det i portrætartiklen udelukkende selve personen, der er interessant. Portrætartiklen handler typisk om en person, men den kan også handle om mange andre ting, fx en virksomhed, en sportsklub, et musikband osv.

Om Analysen
Din analyse af portrætartiklen skal ikke fokusere på, hvad du synes om teksten, men den skal trække de væsentlige synspunkter, holdninger og bagved liggende argumenter frem, som findes i artiklen. Husk hele analysen igennem at... Køb adgang for at læse mere

Portrætartikel - Model til analyse af portrætartikler

[13]
Bedømmelser
 • 22-05-2016
  Bedømt af Efterskoleelev i 10. klasse
  En konkret analysemodel som er nem at følge. Sproget er let forståeligt og dækker alle analyse punkter. Sektionen med argumentation og de tre appelformer. Jeg forstå at jeg skal finde diskussionen i artiklen og dykke ned i argumentationen for at kunne forstå budskabet. Der er ingen stavefejl osv.
 • 10-05-2015
  Bedømt af Folkeskoleelev i 10. klasse
  Rigtig god og en kæmpe hjælpende hånd. Den er meget overskuelig, uddybende og nem at gå til. Helt sikkert pointene værd.
 • 27-04-2017
  rigtig god hjælp til at komme igang med analyse
 • 15-08-2016
  Bedømt af Folkeskoleelev i 10. klasse
  Tak for hjælpen, lige det jeg manglede :)