Radioaktivitet | 10. klasse | Rapport

- Folkeskole 10. klasse
- Fysik/Kemi FS10
- 12
- 6
- 1714
Radioaktivitet | 10. klasse | Rapport
Dette er en folkeskole-fysikrapport, der omhandler radioaktivitet. Opgaven går bl.a. i dybden med radioaktivitet i samfundet og jeg kommer med min mening om kernekraftværker.
Indhold
Fysik rapport om Radioaktivitet indeholdende:
- Indledning
- Alfa, beta og gamma stråling
- Geiger tæller
- Dødtid
- C-14 metoden
- radioaktivitet i hverdagen
- 2 forsøg
- Radioaktivitet i samfundet, tjernobyl og OOA
- Min mening
- Kilder
Deriblandt billeder og illustrationer
Uddrag
Indledning
Radioaktivitet er kort sagt en ustabil atomkerne. Hvilket sker ved en ufordeling mellem neutroner og protoner, eller hvis der er for meget energi i kernen. En sådan ustabil kerne vil derfor gerne blive stabil, dette fører til at kernen udsender ioniserende stråling. Nogle ustabile atomkerner udsender strålingen som enkelte elektroner, andre heliumkerner. Andre kerner udsender stråling i form af elektromagnetiske bølger, dette er ligesom ultraviolet lys, dog bare meget kraftigere. Disse tre forskellige typer af at udsende stråling på kaldes:
- Alfa – som udsender heliumkerner
- Beta – som udsender elektroner
- Gamma – som udsender elektromagnetiske bølger
Alfa-stråling
Alfa partikler (α) består af to protoner og to neutroner, altså er den identisk til en helium kerne. Alfa-partiklens masse er på 4u, og dens fart er ca. 19.000km/sek. Når alfa-partiklen bevæger sig i luft, skaber den ca. 40.000 ioner på 1 cm. Alfapartikler er meget svage. Nogle få stykker papir, eller lidt luft er nok til at standse alfapartiklerne. På den måde er de ikke en farlig partikel hvis den er... Køb adgang for at læse mere Allerede medlem? Log ind