Euroen | Rapport

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 10. klasse
  • Samfundsfag FS10
  • 10
  • 26
  • 6629
  • PDF

Euroen | Rapport

En rapport som kommer ind på alt som vedrører euroen. Historien bag en fælles mønt i Europa. Euroens rolle i forhold til vores lille samfund. Desuden fylder finanskrisen også en stor del i rapporten. Rapporten indeholder bl.a et interview med TV2's nyhedsjournalist Thorkild Dahl.

Indhold

Problemformulering 4
- Begrundelse for valg af emne 4
- Problemstillinger 4
- Indledning 5
Grundprincipperne med ØMU-fællesskabet 5
- Hvad er ØMU? 5
- Bretton Woods/Marshall-planen 5
- Barre- og Werner rapporten 6
- EMS 6
- Delors-rapporten 7
- ØMU'ens 3 faser 7
- ØMU'ens 1. fase 8
- ØMU'ens 2. fase 8
- ØMU'ens 3. fase 8
Fordele ved euroen 9
- Suverænitet 9
- Samarbejde, fællesskab og fred 9
- Undgå spekulation 10
- Større beskæftigelse 10
- Mister vi identitet? 10
Ulemper ved euroen 10
- United European nations 10
- I tilfælde af økonomiske problemer 11
Finanskrisen 11
- Finanskrisens påvirkning på Irland 12
- Finanskrisens påvirkning på Danmark 13
Euroen til Danmark 14
De fire undtagelser 14
Konklusion 16
Perspektivering - Danmark og Irland 17
Litteraturliste 19
Bilag 1 - ERM 2 20
Bilag 2 - Diagrammer og grafer 21
Bilag 3 - Interview 22
- Thorkild Dahl 22
- ”Fætter” Erling 23
Bilag 4 - Refleksion 24
- Ole 24
- Magnus 25
- Christoph 25

Uddrag

Begrundelse for valg af emne:
Vi har valgt emnet ”Euroen” som vores hovedemne. Euroen er en relativ ny valuta, og vi syntes det kunne være spændene at lære om baggrunden og dens historie. Euroen er et bredt emne og har stor indflydelse på Europa, Danmark og resten af verdens økonomi. Valutaen er i dag hverdag for alle i Europa, ikke blot de 17 lande der har euroen, men også for os danskere, da vi handler med euroen og den danske krone er bundet til euroen.
Som følge af den kraftige indflydelse, finanskrisen har bragt med sig til Europa, vil vi også beskæftige os med den. Derudover er vi meget kritiske overfor en fremtid uden euro i Danmark, da der både er fordele og ulemper ved euroen.
Alt i alt er det et stort emne, som vi ved vi skal bruge meget tid på, men til gengæld kan vi også lære meget af det, og det er helt klart det vi ser frem til; at kunne forstå hvordan euroen, ØMU'en og hele de økonomiske system hænger sammen.

Problemstillinger
Vi vil redegøre for hvad euroen er. Hvornår den første gang dukkede op i den europæiske bevidsthed. Endvidere den mere grundlæggende historie bag euroen. Derudover vil vi også beskrive ØMU'ens 3 faser, og redegøre for den fælles valuta- og pengepolitik.
Vi vil analysere og undersøge hvilke fordele og ulemper euroen vil medføre, hvis den bliver indført i Danmark. Vi vil kort beskrive hvad de fire forbehold i Edinburgh aftalen er.
Desuden vil vi finde ud af hvad finanskrisens rolle er i forhold til Danmark og ikke desto mindre i et af de hårdest ramte lande, Irland, har betydet. Ikke nok med det vil vi også beskrive hvordan finanskrisen er opstået.

Indledning
I vores rapport har vi valgt emnet euroen/ØMU'en. Du vil her kunne læse om et spændende og nyt kapitel i EU's historie. Euroen som stadig er en fjern valuta for Danmark, men faktisk har utrolig meget indflydelse på os. Du vil blive taget med ind i Euroens grundprincipper, de fire forbehold, finanskrisen og meget mere. Vi valgt at sammenligne og perspektivere to lande med hinanden, så du som læser får en anden vinkel på emnet. Derudover har vi interviewet Thorkild Dahl1 og ”Fætter” Erling2 som hver sætter et præg af forskellige holdninger i rapporten... Køb adgang for at læse mere

Euroen | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.