Zappa af Bjarne Reuter | Romananalyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 8. klasse
 • Dansk FP9
 • 12
 • 7
 • 2459
 • PDF

Bograpport: Zappa af Bjarne Reuter | Romananalyse

Opgaven indeholder en analyse af romanen "Zappa" af Bjarne Reuter fra 1977.

Indhold

Fakta om bogen og om forfatteren
Miljøbeskrivelse
Personkarakteristik og familiemiljø
- Sten
- Bjørn
- Mulle
- Uffe
- Folke & Asger
Resumé
Tanker om Zappa
Perspektivering til eget liv
Moralen/budskabet til bogen

Uddrag

Resumé:
Bogen handler om 4 drenge ved navn Sten, Bjørn, Mulle & Uffe, som bor i byen Brønshøj. Handlingen foregår i året 1961 og varer over ca. et halvt år.
Sten har lavet en hule i en forladt have, hvor de fire drenge planlægger små kriminalitet. Det er Sten, der styrer og de andre som er tilhængere/medløbere, og ikke tør sige fra. Sten er meget hård, barsk og har meget respekt og magt blandt de andre drenge. De starter med at være rigtig gode venner, men i løbet af sommerferien skilles de mere og mere ad. En har fået kæreste, og en anden er blevet forladt på en ensom sommerskole, og en tredje er kommet tættere på familien, imens en fjerde er kommet ud i verden, hvor han har oplevet spændende og lærerige ting sammen med familien.
Da sommerferien slutter springer Uffe og Mulle ud af gruppen, og Bjørn er også meget tilhængere af dette, men tør ikke sige fra, fordi han er bange for Sten. Idet de to andre springer fra, finder Sten to nye medlemmer ved navn Folke og Asger, og på den måde genopstår gruppen igen, og de fortsætter på samme måde med at lave kriminalitet. Men nytårsaften for Bjørn nok, og han går over til Sten for at sige, at han ikke vil være medlem af gruppen mere. Det medfører en masse balade, ikke kun pga. at han melder sig ud af gruppen, men også pga. at han dræber Stens allermest elskede rovfisk Zappa, fordi han vil tage en slags ”hævn” over at Sten har holdt ham ”fanget” i en slags ond cirkel, som han ikke kunne bryde ud af pga. alt den magt og respekt Sten havde i gruppen.

Tanker om Zappa:
På forsiden af bogen, kan man se, at der er 3 drenge, og fra venstre ses Mulle, Bjørn og Uffe, men Sten mangler, og derfor tror jeg, at overskriften ”Zappa” illustrere Sten, da de symboliserer hinanden. Sten minder meget om Zappa, og derfor tror jeg også, at forfatteren har valgt, at lige netop Sten skulle have Zappa i bogen, da de to symboliserer hinanden, fordi de begge to bare tager som de vil uden at spørger, fordi deres ”forældre” ikke har sat nogle regler eller grænser for, hvad de må og hvad de ikke må. Zappa er også en rovfisk, og rovfisk lever bedst i flokke, og dette er jo også tilfældet for Sten, for uden gruppen tror jeg ikke, at han ville komme særlig langt i livet.

Miljøbeskrivelse:
Bogen foregår i Brønshøj i år 1961. Brønshøj ligger sydvest fra Gentofte og er en del af Storkøbenhavn. Byen er bygget op af rester fra den landsby, der engang hed Brunshoga. Brønshøj består generelt af to-tre eller fire-værelses lejligheder, hvor der til hver lejlighedsblok følger en lille gårdhave med. Borgerne der bor i Brønshøj hører til det mere sparsomme og fattigmiljø.
De forskellige naboer i lejligheds komplekserne er meget adskilte, og familierne... Køb adgang for at læse mere

Zappa af Bjarne Reuter | Romananalyse

[5]
Bedømmelser
 • 17-11-2009
  ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddccccccc
 • 03-04-2011
  Opgaven er okay. Den er flot opstillet.
 • 24-02-2016
  Bedømt af Elev i 9. klasse
  Super god beskrivelse, bravo!
 • 11-03-2012
  super god romananalyse

Andre brugere, der har downloadet Zappa af Bjarne Reuter | Romananalyse, har også downloadet