Som englende flyver af Naja Marie Aidt | Analyse & Fortolkning

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 10. klasse
  • Dansk FS10
  • 12
  • 5
  • 1744
  • PDF

Novelleanalyse: Som englende flyver af Naja Marie Aidt | Analyse & Fortolkning

Opgaven indeholder en analyse og fortolkning af Naja Marie Aidts novelle "Som englene flyver" fra 1993, der bl.a. kommer ind på syndefaldsmyten og den generelle symbolik i novellen.

Indhold

Billedsprog
Miljø
Fortæller
Fortællersprog
Søstrenes familieforhold
Creepy
Forklaring på Sisses liv
Sisses længsler
Moderen
Ligheder og forskelle på søstrene
Titel

Uddrag

1) Billedsprog
Fælles for billedsprogene er, at de er af, eller omhandler Sisse, fælles er også, at Sisse aldrig nævner sig selv som jeg, men siger ”vi” i stedet, en mangel på identitet. Aidt sætter ordene specielt sammen, negativt og positivt - Skingert enestående og Smertelig lyst, det giver et syrligt præg og hjælper med at skabe en helt speciel stemning i novellen.

Alle billedsprogene er meget mørke og dystre, Aidt formår at skabe et billede inde i læserens hoved: Sortklædte mennesker, der glider igennem byen, tynde, blege kroppe, Mørke, dæmoner. Aidt beskriver det forbudte, det sære, et absurd miljø, farverige galninge, hun beskriver det vi ikke ser i hverdagen, og heller ikke vil se.

Novellen foregår i København. Der står ikke noget om årstal i novellen men jeg tror den foregår i det her, eller det forrige årti, novellen starter i den triste mørke vinter, hvor den strækker sig over december og februar hvor det meste af handlingen udspiller sig. Novellen ender om sommeren.

2) Miljø
Vi møder nogle meget forskellige miljøer i historien, ligeså forskellige som de to søskende. Der er det miljø de kommer fra. Gl. Køge Landevej juleaften: En trist affære, en mor og stedfar der er alkoholikere - vores mor have gemt to kasser øl under køkkenvasken – og - Et lille overpyntet juletræ. Sisse kommer uventet og lidt ud af det blå. Moderen er kæderyger og er sammen med en voldelig alkoholiker, der går på bodega juleaften. Man kan kun forstille sig, at søstrenes baggrund har været hård og måske en endnu mere trist historie.

Sisses miljø, er et beskidt miljø – et væltet bord i midten af rummet, mælk og juice og yoghurt flød på gulvet. Et miljø hvor menneskelige sanser og følelser er skubbet væk, og kun de dyriske instinkter er tilbage. Sort – Sortklædte og magre. Pigernes strømpebukser var sønderrevet og gik til midt på låret. Et miljø uden tid og sted, uden orden, et kaos. Gement – Glatte kronragede hoved. Et miljø hvor det er vigtigste er kicket efter man har snust til himlen, det er det ma... Køb adgang for at læse mere

Som englende flyver af Naja Marie Aidt | Analyse & Fortolkning

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af denne Webbog.