Afghanistan | Rapport

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 8. klasse
  • Geografi FSA
  • Ingen givet
  • 7
  • 2533
  • PDF

Afghanistan | Rapport

Jeg giver en oversigt over Afghanistan i min rapport i geografi.

Indhold

Indledning - Sletter & Plateauer – Klima s.3
Befolkning - Sprog- Religion- Beliggenhed s.3
Nationale flag - BNP- Bjerge s.5
Landbrug – Naturressourcer - Eksport .s.5
Transport & kommunikation- Skole & uddannelse s.7
By & land- Sundhedsvæsen - Miner & bomber s.8
Vand & Tørke- Styreform - Valuta - Moske s.9

Uddrag

Indledning
Afghanistan er omkring 14,5 gange så stort som Danmark. Det ligger midt i Asien og langt fra havet. Landets længste grænse går mod Pakistan i øst og syd. Afghanistan har også grænser til Iran i vest og tre centralasiatiske sta-ter mod nord. Den grænser til Kina, i den nordlige del omkring bjergene.

Sletter & Plateauer
Nord for de centrale bjergkæder ligger de nordlige sletter, der grænser op til Turkmenistan og Usbekistan. ”Amu Daria” og nogle andre floder fører smeltevand fra Hindu Kush og de centrale bjergkæder ned til de frugtbare forbjerge (bjergagtigt kystforspring) og sletter. Disse steder var før i tiden et produktivt landbrugsområde, men grundet krigen har det tvunget mange bønder til at flygte fra deres gårde og marker.
Det sydlige lavland har en gennemsnitlighøjde på omkring 900 m. Dette område, der er på ca. 130.000 km², er en del af der meget større iranske Plateau, der strækker sig ind i Iran og Pakistan. Det meste af denne region består af ørken eller halvørken, men Helmand-floden, der deler områder, med vand til afgrøder.

Klima
Afghanistans beliggenhed, som er langt fra
Havet, betyder at landet har et kontinentalt klima med nogle af de største temperatur ud-sving i verden. I bjergområderne kan temperaturen falde helt ned til -25 grader om vinte-ren, mens sommertemperaturen på de nordlige sletter kan nå helt op på 46 grader ud over årstidsvariationen stiger og falder temperaturen ofte hurtigt, alt efter om det er dag eller nat. Den asiatiske monsun (vind i troperne hvis retning skifter med årstiderne) bringer regn til det vestlige Afghanistan i sommermånederne, mens ørkenområderne i det sydlige lavland har varme og tørke året rundt... Køb adgang for at læse mere

Afghanistan | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.