Analyse af eventyret om Askepot

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 10. klasse
 • Dansk FS10
 • 10
 • 4
 • 1070
 • PDF

Eventyranalyse: Analyse af eventyret om Askepot

Jeg lavede analysen i forbindelse med min eksamen i dansk mundtlig Mit fordybelsesområde var "kærlighed og forelskelse", og jeg valgte at analysere eventyret Askepot. Opgaven er således en "udfyldt" disposition.

Indhold

Prøveoplæg
Disposition
- Sammenhæng mellem fordybelsesområde og prøveoplæg
- Hvilken slags eventyr?
- Titel og forfatter
- Eventyrtræk
- Personkarakteristik: Askepot, Stedmoderen
- Miljø og sted
- Besjæling og personificering
- Modsætninger
- Aktantmodellen
- Tema og budskab
- Budskab
- Relatering
- Perspektivering

Uddrag

Prøveoplæg
Som I har læst i min synopse, har jeg trukket emnet ”Kærlighed og Forelskelse” som fordybelse område, og derfor har valgt at fremlægge om folkeeventyret Askepot fra brødrene Grimms eventyrsamling. Den bleven nedskrevet af Brødrene Grimm i 1817 og jeg vil så relatere den til Klodshans. Jeg synes den er meget anderledes skrevet i forhold til Walt Disneys vision som vi alle jo kender fordi der er kun en nat hvor prinsen danser med askepot, og i brødrene Grimms foregår det i 3 aftner.

Disposition

Sammenhæng mellem fordybelsesområde og prøveoplæg
- Jeg har valgt Askepot, fordi den passer meget godt til mit fordybelse område, da både eventyrets tema og problemer handler om kærlighed. F.eks. da prinsen blev forelsket i askepot og ville finde hende, men havde kun en glassko at finde hende ud fra, det kaldes jo ægte kærlighed hvis man vil gå igennem alt det besvær for at finde den '' ukendte '' pige.

Hvilken slags eventyr?
- Det er et folkeeventyr fordi den er mund til mund fortalt og siden er blevet nedskrevet. hvilket betyder, at der ikke er én forfatter, men det er Brødrene Grimm, der har nedskrevet eventyret og fået det udgivet... Køb adgang for at læse mere

Analyse af eventyret om Askepot

[2]
Bedømmelser
 • 20-06-2013
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Det var godt, men mangler lidt:)
 • 05-06-2016
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Det meste af denne analyse er taget ud af "Askepot Guldnoter", tænk at jeg nu har brugt 100 point, på noget jeg godt vidste.