Analyse: Appelsiner af Tove Ditlevsen

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 8
 • 3
 • 1228
 • PDF

Novelleanalyse: Analyse: Appelsiner af Tove Ditlevsen

Jeg giver en analyse og fortolkning af Tove Ditlevsens novelle "Appelsiner" og fokuserer på fremmedhad og klassekonflikt.

Uddrag

Novellen handler om grønthandler Jonassen. En morgen får han 25 appelsiner på torvet, som han kan sælge til sine kunder, i sin bod han har på gaden. Fru Klingspuhr kommer og handler hos grønthandler Jonassen, men hun får ingen appelsiner. Senere kommer fru Nielsen med sine to børn og handler hos ham. Jonassen forærer hende to appelsiner til sine børn. Jonassen fortæller hviskende fru Nielsen at fru Klingspuhr ikke fik nogen appelsiner, og siger, at hun ikke må fortælle til nogen, at hun fik 2 appelsiner. Fru Nielsen går hjem til sin mand og fortæller om hændelsen med appelsinerne. Hendes mand siger, at det vel er fordi at, Jonassen ikke kan lide jøder. Fru Nielsen vil gerne have en større lejlighed. Hr. Nielsen siger, at hun kan stikke ned til sagføreren den følgende dag og blive skrevet op til fru Klingspuhr's lejlighed. Fru Nielsen kigger ud af vinduet og får øje på fru Klingspuhr, de får øjenkontakt, men fru Nielsen ruller hurtigt gardinerne for. Fru Nielsen går ud i køkkenet og skræller de to appelsiner og deler dem i fire lige store portioner... Køb adgang for at læse mere

Analyse: Appelsiner af Tove Ditlevsen

[2]
Bedømmelser
 • 12-06-2015
  Bedømt af Folkeskoleelev i 8. klasse
  Det er en fin læsning med mange gode iagttagelser, men som jeg læser novellen, handler den først og fremmest om moral - hvordan ellers gode mennesker begynder at gradbøje deres moral, når de er under pres. Jonassen, fordi er nederst i grønthandler-hierarkiet og føler sig set ned på og fru Nielsen, fordi hun drømmer om en større lejlighed. De bruger så den jødiske kvinde som den de kan træde på for selv at komme højere op - fordi det er samfundsmæssigt acceptabelt i den tid, de er i.
 • 12-05-2015
  Bedømt af Efterskoleelev i 10. klasse
  Super god og meget brugbar! Godt skrevet