Analyse: Jeg kunne alligevel aldrig få dig af Bent Haller

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 12
 • 7
 • 2561
 • PDF

Novelleanalyse: Analyse: Jeg kunne alligevel aldrig få dig af Bent Haller

Opgaven indeholder en analyse og fortolkning af "Jeg kunne alligevel aldrig få dig". Jeg kommer ind blandt andet ind på fortællerens troværdighed, og hvad det betyder for tolkningen af novellen.
Opgaven indeholder også genretræk for ungdomsnoveller og forskelle på nye og gamle noveller.

Uddrag

Bent Haller:
Bent Haller er født i 1946 lidt udenfor Frederikshavn. Hans far var maskinarbejder. Han selv blev lærling på byens skibsværft. Han stoppede dog, da han blev optaget på det jyske kunstakademi, hvor han blev uddannet som kunstner og grafiker.
Bent har skrevet både børnebøger, ungdomsromaner, bøger for voksne og tilmed digte.
Han fik sin debut med romanen ”Katamaranen” og vandt en konkurrence om den bedste samfundskritiske ungdomsroman. Sammen med fortsættelsen ”Sabotage”, blev der stor debat, som endte med, at der blev forbud mod bøgerne på byens bibliotek.
Senere skrev han dyrefabler, som f.eks. ”Fuglekrigen”. (Handler om samfundets magtforhold). Også ”Kaskelotternes sang” (handler om forurening og truede dyrearter).
Bent Hallers tekster handler ofte om lidt sære eller vilde personer, som gør oprør mod de etablerede normer.
...
Der står ikke noget om hvilket land det forgår i, men jeg går ud fra, at den foregår i Danmark, da sproget er dansk og fordi Bent Haller er en dansk forfatter.

I novellen er der beskrevet to miljøer, nemlig det rige og middelklassen. Det kan ses ved følgende citater: ”Deres flotte hus, deres dyre bil, deres luksusbåd, deres fantastiske udenlandsrejser og revisoren.” og ”Når hans mor kom hjem, ville hun gå direkte op i lejeligheden.”... Læs mere

Analyse: Jeg kunne alligevel aldrig få dig af Bent Haller

[1]
Bedømmelser
 • 17-05-2013
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Virkelig god opgave, var meget inspirerende og hjalp en del! :) Du mangler dog en kildeliste ;)