Kabalemysteriet af Jostein Gaarder | Analyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • Ingen givet
 • 10
 • 3853
 • PDF

Romananalyse: Kabalemysteriet af Jostein Gaarder | Analyse

Opgaven indeholder en analyse og fortolkning af romanen "Kabalemysteriet" af Jostein Gaarder. Opgaven indeholder også et grundigt referat.

Indhold

Beskrivelse af hovedforløbet i bogen.
Beskrivelse af de vigtigste personer.
Sted/miljø.
Bogens komposition.
Sproget.
Tema/budskab.
Vurdering.

Uddrag

Hans Thomas hørte igen historien om hvordan hans far blev til, faren er nemlig tyskerknægt, farens far var tysk soldat og under krigen var han udstationeret i Norge. Han var ikke nazist. Han blev forelsket i Line (farmor til Hans Thomas). De havde planlagt at stikke af til Sverige, men så blev farfaren sendt til østfronten. Line var blevet gravid og fødte faren, og hen voksede op i Arendal.
Nu var Hans Thomas og faren på vej til Grækenland, nærmere betegnet Athen, for at finde hans mor, som stak af fra dem, da Hans Thomas var 4 år. Og er ”gået vild i modeverdenen”, som de siger. De har set billeder af hende i et modeblad fra Athen, så de ville bruge ferien, på at prøve at finde hende.
På grænsen til Schweiz skulle de tanke benzin. På tankstationen var der en dværg, som viste hvilken vej de skulle køre og sagde, at de skulle overnatte i en by der hedder Dorf. Hans Thomas fik desuden et forstørrelsesglas af dværgen.
Da de havde kørt hele dagen og lidt af natten, kom de endelig til Dorf. Da de næste dag fandt et kort og kiggede på det, fandt de ud af, at de var blevet snydt. Selvom de kørte hele dagen, fra de var ved tankstationen, var de stadig lige langt fra Athen. Faren sagde at de holdt en dags pause og gik så ned i baren. Hans Thomas gik ned i byen, hvor han fandt en bager og som han stod og kikkede på en guldfisk i vinduet, vinkede bageren ham ind. Til hans store overraskelse snakkede bageren også norsk og havde faktisk boet i nærheden af, hvor Hans Thomas boede. Han vidste en del om Hans Thomas og gav ham fire boller, sagde at han skulle vente med at spise den største til sidst og mens han var alene. Da han så tog en bid af den sidste bolle kunne han mærke noget hårdt. Det var en lille bog. Først kunne han ikke læse hvad der stod i den lille bog, men så kom han i tanke om det forstørrelsesglas, han havde fået af dværgen.
”Bollebogen” var skrevet af ham bageren, som gav ham bollerne, han hed Ludwig, og den hanlede om da han selv kom til Dorf. Bageren fra dengang (Albert Klages) tog sig af ham. Ludwig kom i lære hos Albert. En dag kom Albert hen til Ludwig og sagde at han måtte fortælle ham en hemmelighed, for han var ved at være gammel og troede ikke han havde lang tid igen. Albert fortalte at han havde fået det samme af vide af hans forgænger, Bager-Hans, som havde sagt til Albert, at han skulle smage en sodavand der var tusinde gange bedre, end dem han før havde smagt. Det var ”purpurbrusen”, der var kun en flaske som var ca. halv fuld, og Albert fik kun et glas med 3-4 dråber, men alligevel var det helt overvældende, ikke som en almindelig sodavand, hvor man kan smage den i munden og i næsen. Næ, purpurbrusen kunne man smage i hele kroppen i flere timer, og det var alle gode smage. Bager-Hans fortalte at han var blevet født i Lübeck, og knap seksten år gammel blev han sendt til søs. Skibet han sejlede med,»Maria«, gik ned og som eneste overlevende, kom han i en redningsbåd hen til en ø og gik i land. Det var en meget speciel ø han havde fundet, der var næsten alle forskellige landskaber. Der var mange dyr der lignede dem han kendte, bare større, men der var også nogle dyr som han aldrig havde set eller hørt om.
Alt imens Hans Thomas læste alt dette i bollebogen, er han og hans far nået helt til Venedig. Under vejs gjorde de flere gang holdt, for en overnatning, rygepause eller bare... Køb adgang for at læse mere

Kabalemysteriet af Jostein Gaarder | Analyse

[4]
Bedømmelser
 • 05-04-2010
  rigtig god og sigende rapport. Den kan bestemt anbefales, dog er der nogle ret store mangler tilforhold til selve bogen, som man ikke får afvide i denne her rapport. Men den er dog værd at downloade til folk der søger informationer om 'Kabalemysteriet'
 • 19-12-2006
  Dette er en rigtig gennemført og gennemarbejdet opgave! Rigtig rigtig god.. Alle pointene værd!
 • 01-11-2009
  Godt lavet den koster mange point men det er det værd, mange tak! :P
 • 11-11-2008
  Godt arbejde! Den er dyr, men den er alle pointene værd! Det er helt sikkert.