Analyse: Nattergalen af H.C. Andersen

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 12
 • 13
 • 3024
 • PDF

Eventyranalyse: Analyse: Nattergalen af H.C. Andersen

Jeg giver en meget grundig analyse og fortolkning af H.C. Andersens "Nattergalen", hvor jeg fokuserer på modsætningspar, symboler og kejserens udvikling.

Indhold

INDLEDNING
REFERAT
ANALYSE
SYMBOLER
PERSONKARAKTERISTIK
AKTANT MODELLEN
FORTOLKNING
TEMAMODEL
PERSPEKTIVERING
KILDELISTE

Uddrag

Nattergalen er et kunsteventyr skrevet af H.C. Andersen i 1843. Man har gennem tiden skrevet mange biografier om H.C. Andersen liv, og der har været mange delte meninger om dette. Der har bl.a. været skrevet om, at Nattergalen var en fortolkning af hans liv, at han sammenlignede nattergalen med sig selv. Og at folk dømte ham gennem sit udseende og ikke gennem hans talent el. indre værdi. En anden påstand er, at H.C. Andersen er blevet inspireret af Tivolis åbning d. 15. august 1843, og at han d.11. oktober efter endnu et besøg i Tivoli, gik hjem og begyndte samme aften på et eventyrsamling med titlen ”Det kinesiske eventyr” Samtidig var den svenske nattergal Jenny Lind, ankommet til København, for at give koncert i begyndelsen af september 1843. Og nogle siger at det var hans forelskelse i Jenny Lind, som var en inspirations kilde til at færdiggøre hele 4 eventyr på rekordtid. Disse var Nattergalen, Englen, Kærestefolkene og Den grimme ælling.
...
En af det ting der er karakteristisk for alle eventyre er symboler, dette gælder også i Nattergalen. Vi har tallet 3 flere steder, hvilket er symbol for helheden, idet den rummer en begyndelse, en midte og en afslutning. (kan også have mange andre betydninger) Hoffet der er ude, for at lede efter nattergalen gætter to gange på at de har fundet den, men som den 3. person gætter den fattige pige rigtigt, og finder nattergalen. (s.93 linje 23-34) Vi støder også på 3 tallet i kejserens dødsleje, og nattergalen synger 3 gange, og for kejserens klenodier tilbage en efter en, og jager til sidst døden bort. Vi har også tallet 33, som kan tolkes som et dobbelt 3 tal el. 3+3 = 6 som står for ligevægt og harmoni... Køb adgang for at læse mere

Analyse: Nattergalen af H.C. Andersen

[7]
Bedømmelser
 • 09-03-2010
  - Hvad er godt ved opgaven? Den opfyldte alle de krav den skulle. - Hvilken del gav dig den bedste inspiration? Den hele sådan set. - Er der nogle mangler i opgaven, fx kilder, stavefejl etc.? Ikke rigtigt.
 • 10-02-2010
  Det er en okay opgave, da den er skrevet af en 9.klasses elev.. Ikke rigtig til inspiration til gymnasiebrug.
 • 29-05-2016
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  den er helt fin, det var lige det jeg ledte efter. :-)
 • 19-11-2015
  Fantastisk opgave gav mange detaljer få stave fejl men enhver kan vel lave fejl

Andre brugere, der har downloadet Analyse: Nattergalen af H.C. Andersen, har også downloadet