Sorg af Anna Ancher | Billedanalyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 8. klasse
 • Dansk FSA
 • 10
 • 6
 • 2114
 • PDF

Sorg af Anna Ancher | Billedanalyse

Opgaven indeholder en analyse af maleriet "Sorg" af Anna Ancher fra 1902. Analysen gennemgår maleriet først på det beskrivende niveau, dernæst på det analyserende niveau, og til sidst på det fortolkende og perspektiverende niveau.

Lærers kommentar

Flot arbejde, god gennemgang. Du får mange detaljer med.

Indhold

Det Beskrivende Niveau
Forgrunden
Mellemgrunden
Baggrunden
Det Analyserende Niveau
Sort
Grøn
Lyset
Korset
Vejret
Den nøgne kvinde
Den sorte kvinde
Titlen
Hvad sker der på billedet, hvorfor sidder den nøgne kvinde som hun gør, og hvorfor beder den sorte kvinde?
Det fortolkende niveau
Det perspektiverende niveau

Uddrag

Dette billede er malet af Anna Ancher i 1902. Billeder hedder Sorg, og minder ikke om nogle af de andre billeder hun tidligere har malet. Anna Ancher er skagensmaler og blev født i 1859. Hun blev i en tidlig alder gift med Michael Ancher. I en alder af 24 år fik Anna Ancher sit første barn, en pige ved navn Helga. Helga har Anna bl.a. malet på billedet Solskin i den blå stue. Anna Ancher blev igennem hele sit liv støttet op af sin familie om det hun elskede allermest, nemlig at male.
Nu vil jeg gøre mit bedste for at analysere Anna Anchers enestående billede – Sorg, et billede hun drømte om før det blev malet.

Det Beskrivende Niveau
På billedet, Sorg, ses to kvinder og et stort kors. Disse tre ting er de mest dominerende i billedet.

Forgrunden
I forgrunden ses to kvinder der sidder på hver sin side af korset. Marken er helt bar, udover det tørre græs der vokser rundt omkring.
Den ene kvinde er nøgen. Hun sidder til venstre for korset. Den nøgne kvinde sidder foroverbøjet, hovedet vendt mod jorden. Hendes ansigt er dækket af hendes lange spaltede lyse hår – som slutter omkring hendes knæ. Hendes krop ser opgiven ud – på den måde at den er meget afslappet at se på, men på en anderledes måde. Hun har hænderne op til ansigtet – hun græder muligvis.
Den anden kvinde er ældre, nærmere gammel og er klædt helt i sort. Man kan lige skimte hendes grå hår under det sorte tørklæde der dækker det meste af hendes hoved. Hendes ansigt er blegt og hun ser træt og udmattet ud. Resten af hendes krop er klædt i en løs sort kjole. Hendes hænder er foldede, som hvis hun beder en bøn. Hendes ansigt peger ned mod den nøgne kvinde – men hendes øjne er lukkede. Korset er lavet af træ og meget stort – dog ikke særlig detaljeret.

Mellemgrunden
I mellem grunden ses der et hegn og en mark.
Hegnet er bag det store trækors. Hegnet ser ikke særlig rustikt ud, og jeg tror ikke det har nogen speciel betydning i billedet, eftersom at det er malet så svagt. Bag hegnet ser man en græsmark. Jeg vil gætte på et sted sidst på sommeren, starten af efteråret – for noget af græsset ser tørt ud. Aller bagerst kan man skimte bakker i horisonten.

Baggrunden
Baggrunden består af himmel. En himmel der viser tegn på solnedgang. Det meste af himlen er overskyet, men man lige skimte solens sidste stråler. Det kunne godt se ud som om det er på vej til at trække op til uvejr – men der er... Køb adgang for at læse mere

Sorg af Anna Ancher | Billedanalyse

[2]
Bedømmelser
 • 15-08-2013
  Rigtig god analyse, hvor du får mange ting med ;D
 • 10-06-2012
  lækkert;) hjhjhhhhjhjhjhjhhjh

Andre brugere, der har downloadet Sorg af Anna Ancher | Billedanalyse, har også downloadet