Udslidt af H.A. Brendekilde | Analyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 8. klasse
 • Dansk FSA
 • 12
 • 6
 • 2417
 • PDF

Billedanalyse: Udslidt af H.A. Brendekilde | Analyse

Opgaven indeholder en billedanalyse af "Udslidt" af H.A. Brendekilde og perspektiverer analysen til samtiden og til de litterære strømninger i slutningen af 1800-tallet.

Indhold

Præsentation
Billedets motiv
Komposition
Fortælling
Tema og Budskab
Historiske tid
Egen Vurdering

Uddrag

Præsentation
Maleriet ”Udslidt” er malet af den fynske kunstner H A. Brendekilde i 1889. Denne periode var kaldet Kritisk Realisme. Maleriets mål er 207x270.

Billedets motiv
På billedet er der to personer, en mand og en kvinde. Manden er en ældre person, klædt i cowboybusker, en blå og hvid stribet skjorte, træsko, hvor den ene er faldet af, et blåt forklæde og hans isse er skaldet. Han ligger fladt ned, med den ene arm ud til siden, og med lukkede øjne. Kvinden er en ældre person, klædt i en rød bluse, brun og lilla nederdel, hendes sjal er brunt med hvide og sorte striber og håret er i en stram knold. Hun knæler lige ved siden af manden, med venstre arm under mandens hoved, og højre hånd hviler på hans arm. De befinder sig på en nedslidt og stenet mark, som fortsætter langt ud i horisonten. Bagerst i venstre hjørne, ligger der en gård, som består af et par huse. Til venstre for det største hus, kan man lige ane noget, som ligner en sø. Længere tilbage kan man lige skimte nogle flere huse. Husene er hvide med brunt stråtag. Gårdene er omringet af træer og buske. To fugle flyver gennem den grå himmel. Billedet forgår i Danmark, på en mark langt væk fra alt og alle. Formentlig en
efterårs eftermiddag i slutningen af 1800-tallet. Menneskene fremvises, da de er forrest og størst. Marken er ret ødet, der er ingen træer eller andre mennesker. De er det eneste ”levende” på billedet, derfor fokusere man med det samme på dem. Det er det første man ligger mærke til, der hvor fokus er, det er billedets centrum.

Komposition
Det er meget dybde i billedet, og man kan se helt ud til horisont linjen og forsvindingspunktet. I forgrunden er der en mand, liggende på en mark, muligvis dejset om, og en råbende kvinde, som sidder lige ved siden af. I mellemgrunden er, der mere af den stenet og udtørrede mark. I baggrunden ligger, der en smuk gård, omgivet af skov, som fører op til den overskyede himmel. Synsvinklen er normal, dog kan det godt ligne at kunstneren har brugt en smule fugleperspektiv, da det ligner at man kigger en smule ned på menneskerne. Farverne som er brugt er henholdsvis neutrale. Det er ikke pangfarver, som f.eks. pink eller skrige gul, men det er heller... Køb adgang for at læse mere

Udslidt af H.A. Brendekilde | Analyse

[9]
Bedømmelser
 • 25-03-2012
  Rigtig god billedanalyse, god opstilling og rigtig god hjælp til min synopse, skal op i denne på torsdag. Håber på en god karakter.
 • 18-06-2009
  Den var fin nok, der var dog ikke så meget fakta om billedet som jeg havde troet. Den var okay, den hjalp ikke så meget (:
 • 21-05-2015
  Bedømt af Folkeskoleelev i 8. klasse
  Jeg synes den var rigtig god og rigtig brugbar og den er god og skrive ud fra
 • 23-05-2013
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  skide godt lavet, tager fat i nogle mange gode ting :)