Ulven og Fårene af Martin Andersen Nexø | Analyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 7
 • 5
 • 2034
 • PDF

Ulven og Fårene af Martin Andersen Nexø | Analyse

Opgaven er en analyse af "Ulven og Fårene" af Martin Andersen Nexø.

I opgaven er først en beskrivelse af forfatteren Martin Andersen Nexø, dernæst et resumé af fablen, efterfulgt af analyse af komposition, konflikter, fortæller, sprog, tema og budskab.

Skolehjælpen.dk's kommentar

Fin som inspiration til at lave din egen analyse af fablen, dog er der visse mangler i opgaven - fx er analyse af synsvinkel misforstået.

Indhold

Forfatteren
Resume
Komposition
Konflikter
Fortæller, synsvinkel og fortællerteknik
Tid, sted og miljø
Sprog og skrivestil
Tema, budskab og fortolkning
Perspektivering

Uddrag

Forfatteren
Ulven og Fårene er skrevet af Martin Andersen Nexø. Martin blev 84 år (1869-1954), hvilket var usædvanligt i den tid, og især for ham, fordi i de første 40 år i hans liv, var han meget mere syg, end han var rask, ifølge ham selv. Han er født i et af de fattigste kvarterer på Christianshavn som det fjerde af elleve børn. Hans to hovedværker er Pelle Erobreren (1906-1910) og Ditte Menneskebarn (1917-1921). Martin er kendt for at skrive om socialrealisme og var selv en kommunist. Derfor var han i hans levetid nok mere kendt i udlandet som Sovjetunionen og Tyskland, (hvor hans bøger var meget efterspurgte) end han var i hans fædreland Danmark.

Ulven og Fårene er skrevet i 1915. Læser målgruppen dengang var arbejderne og de samfundskritiske. Det kommer til udtryk i teksten ved at ulven er et symbol på staten og fårene er et symbol på arbejderne. Ulven er det grådige, der bare tager for at tage, selvom den har nok og fårene finder sig i det, så længe de kan se mening i det. Men nogen gange går ulven, altså staten, for vidt. Ulven skambider selv om den ikke har brug for mad, men bare for sjovs skyld, ”han nøjedes ikke engang med at bide det ihjel han havde brug for – sådan som andre væsner, men gik undertiden ind i hjorden og skambed for fode”. Meningen med det er, at staten bare tager fra arbejderne, selvom de ikke har brug for mere, men bare for at tage fra dem, for at de skal være de rigeste og flokken er lige.
Når jeg tænker Ulven og Fårene, tænker jeg på en historie for børn, som H.C. Andersen kunne have skrevet. Men når jeg ser Martin Andersen Nexø har skrevet den, tænker jeg, at det er noget med en dybere mening som undertrykkelse af arbejdere og/eller kommunisme.

Resume
Ulven og Fårene er skrevet af Martin Andersen Nexø i år 1915. Den handler om en flok får, som bor på en mark. Her græsser fårene og føder små lam. Alt er vidunderligt omkring dem, bortset fra ulven, som lever inde i den dunkle skov. Ulven går og æder fårene, som det passer den. For at få en mening i at ulven gør dette, laver fårene nærmest en religion, hvor i forholdet mellem ulv og får skal give mening. En dag bliver der stillet spørgsmålstegn ved den såkaldte religion af en ung vædder.

Komposition
Jeg vil sige novellen læner... Køb adgang for at læse mere

Ulven og Fårene af Martin Andersen Nexø | Analyse

[1]
Bedømmelser
 • 10-12-2016
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Der kan være lidt mere kilder.