Rapport om kræft

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • 12
  • 6
  • 1646
  • PDF

Rapport om kræft

Denne rapport i biologi viser bl.a. hvad celler er, hvordan kræft bliver udviklet, behandling af kræft og psykiske konsekvenser.

Indhold

Indledning 2
Celler 3
Udvikling af kræft 3
Behandling 4
Psykiske konsekvenser ved kræft 5
Når alt kommer til alt 6
Kilder 6

Uddrag

Indledning
Kræft eller cancer er et kæmpe problem i hele verden, og i den vestlige verden er det den næst hyppigste dødsårsag. Alle danskere oplever nok på et eller andet tidspunkt, at få kræft tæt ind på livet, på den ene eller den anden måde. Ca. hver fjerde dansker får konstateret kræft, inden de bliver 75 år. Behandlingsmetoderne bliver selvfølgelig bedre og bedre, men det er stadig ikke alle, der kommer levende igennem et forløb med kræft. Det har selvfølgelig også noget at gøre med, hvornår kræftsvulsten (tumor) bliver opdaget, om den er godartet (benign) eller ondartet (malign), og så hvor svulsten sidder.

Ca. 33.000 personer får hvert år konstateret kræft. Af de mænd der får konstateret kræft, overle-ver ca. 65 %, hvis sygdommen bliver opdaget inden for det første år. Hvis kræften derimod først bliver opdaget efter 3 år, falder tallet til ca. 51 %. Hos kvinder er tallene henholdsvis 70 og 59 %.

De sidste hundrede år er antallet af kræft patienter steget meget. Det hænger bl.a. sammen med, jo ældre man bliver, desto større risiko har man for at udvikle kræft. Så eftersom mennesket bliver ældre og ældre, bliver kræft mere udbredt. Det hænger også sammen med, hvordan man lever. Hvis man f.eks. går meget i solarium, er meget ude i solen, eller ryger, har man meget større risiko for at udvikle kræft. Lungekræft var meget sjældent i starten af 1900-tallet, men nu har det udviklet sig til en af de mest hyppige former for kræft. Denne udvikling er sket samtidig med, at rygning er blevet mere udbredt i hele verden, og det har så kostet på den helbredsmæssige bane.

Det er dog ikke kun mennesker, der kan udvikle kræft; dyr kan således også sagtens blive ramt af det. Det er en meget almindelig sygdom iblandt husdyr/dyr i fangenskab, da de lever i længere tid end vilde dyr, og er derfor mere tilbøjelig for at udvikle kræft... Køb adgang for at læse mere

Rapport om kræft

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.