Biologi: opgave om kroppen og blodkredsløbet

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • 12
  • 8
  • 2754
  • PDF

Rapport: Biologi: opgave om kroppen og blodkredsløbet

Opgaven indeholder en grundig beskrivelse af flere af kroppens organer og egenskaber.
Den beskriver hovedpunkterne:
- Blod og vejrtrækning: respiration, lungerne og deres funktion, det store og det lille kredsløb, aorta, røde blodceller, blodplader, hvide blodceller, vener og arterier og lymfesystemet.
- Muskler: tværstribet muskulatur, glat muskulatur, hjertemuskulatur
- Fordøjelse: tyndtarmen og tarmtrevler/tarmtotter og galdeblæren
- Leveren og nyren: leverens farve, dens opbevaring af sukker. Også forklaringer på: nyrens funktioner og hvorfor vand hjælper nyrens arbejdsfunktioner.
- Knogler, skelet og led: en forklaring på hvordan knogler vokser, en beskrivelse af de forskellige typer knogler, en beskrivelse af de forskellige former for led, en beskrivelse af meniskerne og en beskrivelse af forskellen på ledbånd og korsbånd.
Opgaven indeholder også billeder (taget fra nettet). Der er kilder i opgaven.

Elevens kommentar

Min lærer sagde, det var en grundig, detaljeret og dybdegående opgave, og jeg fik karakteren 12 for den. Opgaven er rigtig god som grundlæggende basisviden om kroppen.

Indhold

BLOD OG VEJRTRÆKNING
MUSKLER OG FORDØJELSE
LEVEREN (DEN KEMISKE FABRIK) OG NYREN (RENSNINGSANLÆGGET)
KNOGLER, SKELET OG LED
KILDER

Uddrag

2. Prøv at beskrive hvad der sker i lungerne? – og hvad er bronkierne?
Vi trækker vejret med næsen eller munden og ned gennem det store luftrør. Der fra føres luften ud i bronkierne, der hele tiden deler sig i finere og finere ”grene”. Både i luftrøret og i bronkierne er der slimhinder med fimrehår, der sørger for at opfange det snavs, der eventuelt kan komme med luften ned i lungerne.
Fra bronkierne føres luften ud i lungeblærerne/alveolerne, som er den yderste forgrening i lungerne. Luftens oxygen går gennem lungeblærens/alveolens meget tynde væg, som har en tæt krans af blodårer om sig. Oxygenmolekylet hægter sig fast på en rød blodcelle og føres så videre ud i kroppen. De røde blodceller tager kuldioxiden fra cellerne med tilbage til lungerne, hvor det kan udskilles fra kroppen igen.
Bronkierne er de luftveje, der er nede i lungerne. Det store luftrør deler sig i to grene. De grene deler sig hele tiden i finere og finere og flere og flere grene, der kaldes bronkier... Køb adgang for at læse mere

Biologi: opgave om kroppen og blodkredsløbet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.