EPO og Bloddoping | Rapport

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • 12
  • 9
  • 2651
  • PDF

EPO og Bloddoping | Rapport

Rapporten undersøger doping og forklarer, hvordan bloddoping fungerer. I denne forbindelse kommer rapporten også ind på EPO og tests af hæmatokritværdi.

Indhold

Indledning: 3
Blod 4
Blodets kredsløb 4
Bloddoping 5
Epo 5
Sådan virker epo og bloddoping 5
Forøgelse af hæmatokritværdi uden brug af epo 6
Bivirkninger ved epo og bloddoping 6
Epo og bloddoping tests 7
Konklusion 7
Kilder 8

Uddrag

Indledning:
Doping er et præstations fremmende middel, som desværre er et velkendt fænomen i sportsverdenen. Den officielle danske definition af doping lyder således:
”Ved doping forstås tilstedeværelsen af den menneskelige organisme af stoffer, der er forbudt i henhold til Internationale Olympiske komite(IOC) og World Anti Doping Agency's (WADA) liste over forbudte stoffer. Brug af sådanne stoffer, tilstedeværelsen af sådanne stoffer i urin- eller blodprøve, samt anvendelsen af metoder til at ændre analyseresultat af en urin- eller blodprøve, er forbudt.”
Doping er ikke kun ulovligt, fordi det er snyd, men også fordi det kan være farligt, og i nogle situationer kan det ende med døden til følge. Overtrædelse af dopingreglerne giver som regel 2 års karantæne, og gentagende overtrædelser kan resultere i udelukkelse af konkurrencer på livstid.
Der er både mange penge og stor prestige i sport på topplan. Det har i århundreder fået sportsflok til at benytte sig af doping. At være en sportsudøver på højeste plan kræver timevis af træning. Forskellen på hvem, der vinder og taber, er ofte ret lille. Presset på at nå til tops fra en selv, familie, venner, fans og evt. holdkammerater er ofte stort, og det kan udløse, at man tager doping. Hvis man går efter at nå helt til tops i en sportsgren som f.eks. boksning, hvor man kun bokser ganske få kampe i ens karriere, skal man helst vinde hver eneste kamp. Der er derfor et meget stort pres på en bokser op til deres kampe, der gør, at det kræver stor selvdisciplin ikke at tage doping. Et eks. på en bokser, der er taget for doping, kunne være den professionelle danske bokser Mads Larsen. Han blev testet positiv for brug af doping få dage efter hans EM kamp den 30. januar 2010.
Hvis man går helt tilbage til de gamle romere, ved man, at mange af gladiatorerne drak... Køb adgang for at læse mere

EPO og Bloddoping | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Andre brugere, der har downloadet EPO og Bloddoping | Rapport, har også downloadet