Fysik/kemi noter med teori og forsøg

- Folkeskole 9. klasse
- Fysik/kemi FSA
- Ingen givet
- 51
- 10493
Fysik/kemi noter med teori og forsøg
Mine noter beskriver en række emner i pensum for fysik/kemi. Under hver overskrift (fx transformation) har jeg skrevet noter til teorien, samt hvilke forsøg jeg vil udføre til eksamen. Jeg har også skrevet, hvordan disse forsøg udføres.
Skolehjælpen.dk's kommentar
Flotte noter. Der henvises nogle gange til bøgerne "Atomer og stråling", "Ny Fysik", "Magnetisme og menneskelig snilde" og "Organiske stoffer A".
Indhold
Atommodellens historiske udvikling 4
Radioaktivt materiale og radioaktive stoffers henfald 6
Forskellige radioaktive stråler og dens anvendelse i industrien 8
Atomkraftværker 10
Ekstra noter om atomer og radioaktivitet 13
El-fremstilling og distribution 17
Transformation 19
Induktion og vekselstrøm 21
Ekstra noter om elektricitet/strøm 23
Magnetisme og elektromagnetisme 29
Energioverførsel ved hjælp af induktion 31
Syrer 35
Baser 37
Metaller - spændingsrækken 38
Analyser 40
Salte 42
Elektrolyse 43
Metaller og syrer 44
Ekstra noter vand, luft og molekylebyggesæt 45
Generelt om organisk kemi 47
Alkoholer og forbrænding 48
Ekstra noter om organisk kemi 54
Isomerer for heptan 56
Uddrag
Den næste atommodel blev udarbejdet i 1897 af den engelske fysiker J.J. Thomson, som opdagede elektronen. Dette gjorde han således: Han lavede et udpumpet rør (se side 15 i ”atomer og stråling), hvor han satte en plus - og minuskilde til (anoden +, katoden -), som var forbundet en højspændingskilde. Fra katoden udgik der katodestråler, og man opdagede, at de lavede en lysende plet på en overflade af zinksulfid. Thomson opdagede også, at man kunne afbøje katoderne ved hjælp af magnetisme. Han sluttede, at katodestrålerne måtte bestå af negativt ladede partikler med ens masse, da de alle blev afbøjet lige meget mod plus, hvilket må betyde, at katodestrålerne er negativt ladede. Han fandt ud af at elektronens negative ladning måtte være på størrelse med den hidtil kendte positive elementarladning. Derfor kaldte han elektronen for den negative elementarladning. Ved hjælp af afbøjninger ved kendte strømstyrke beregnede Thomsom således, at elektronens masse måtte være mere end tusind gange så lille som et hydrogenatoms masse. (I dag ved vi at den er 1/1836) Thomsom mente, at elektronen var en fast del af atomet, og han udviklede derfor en ny atommodel. I denne er det blot en kugle, hvori elektronerne var spredt som rosiner i en kagedej. Modellen blev derfor spøgefuldt kaldt for ”rosinkagemodellen”... Køb adgang for at læse mere Allerede medlem? Log ind