Polen | Rapport

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Geografi FSA
  • 10
  • 14
  • 2672
  • PDF

Polen | Rapport

Rapport i geografi om Polen.

Indhold

Kulturgeografi:
a. Generelt om kulturen: sprog, etnisk tilhørsforhold(race), religion, status (I-U land) EU… HDI (Human development index)
b. Demografi – befolkningslære

Erhvervsgeografi:
Handel og Industri
a. De vigtigste primær erhverv stoffer fra Polen:
Kobber, sølv, bly, zinkmalm, kul, olie, gas, svovl, stensalt, rav, træ
b. Sekundær:
Biler, kemikalier, stålværker, skibsindustrien
c. tertiær erhverv:
Finansiel service og reklame, informationsteknologi, telekommunikation

3. Infrastruktur: togdrift, bil, lufthavn, mobil, tv osv. Transport og kommunikation. Hvor nemt er det at fragte vare fra og til landet og rundt i selve landet.

Referencer/informationskilder:

Uddrag

1. Kulturgeografi
a. Generelt om kulturen: sprog, etnisk tilhørsforhold(race), religion, status (I-U land)

EU… HDI (Human development index)
Polen er kulturmæssigt blevet påvirket af bl.a. Italien og Frankrig. Der findes rige eksempler af bygninger fra middelalderen og renæssancen. Polen kan pral af astronomen Nikolaus Kopernikus og komponist Frédéric Chopin.
Polens officielle sprog er polsk, og tales af størstedelen af befolkningen. Førhen var sproget
”Jiddisch” Polens modersmål for knap 3,5 millioner mennesker.(1) Det var før jødeforfølgelsen blev i gang sat. Nu tales sproget kun af ganske få. De sprog talt i mindre grupper er henholdsvis kasjubisk, hviderussisk og ukrainsk.

Etnisk tilhørelsesrace:
Polen blev kristen i 900-tallet med hjælp fra katolske missionærer fra Bøhmen i Tjekkiet. Polens primære religion er katolsk, 90-95 % (2) og er dermed også et af de lande i verden med den største katolske påvirkning. Ca 28% af alle katolske præster er Polakkere. Kirkens indflydelse på Polens befolkning har været overvældende, siden år 900 da Polen først blev kristen, og mest magtfult i 1989 ved kommunismens fald. Kirken sørgede for socialhjælpearbejde til de fattigste i samfundet. Da man i 1978 udpegede Johannes Poul (født Karol Wojtyla) d. 2 til pave, gik det derfra vældig godt fremad med kirken. Johannes var med, som pave, til adskillige sociale og politiske protester, der bl.a. førte til kommunismens fald. Den kommunistiske stat var nemlig klar over hvilken utrolig indflydelse kirken havde på folket, derfor i 1950s-1960s prøvede de at overtage styringen af kirken... Køb adgang for at læse mere

Polen | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.