Projektopgave om science fiction

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Projektopgaven i 9. kl. FSA
 • Ingen givet
 • 19
 • 9093
 • PDF

Projektopgave om science fiction

Problemformulering

Science fiction har været en essentiel del af skønlitteraturen siden mennesker begyndte at tænke på fremtiden, undre sig over eksistens og forundres over himmelrummet over dem. Den genre var en af de først repræsenterede i filmens ungdomsår og da tv'et kom frem, vrimlede det hurtigt med næsten endeløse serier og low-budgetfilm. Men alligevel er sci-fi og menneskene bag og ved den, aldrig blevet rigtigt accepteret af resten af kulturverdenen og anmeldere. Men læsere og seere har taget den til sig, og den er blevet en af de mest udbredte genrer. Hvorfor er det sådan ?
Er science fiction bare en hjernedød teenage-virkelighedsflugt uden hold i virkeligheden, eller ser andre kun overfladen af en dybere genre ?

Jeg vil forsøge at grave lidt i den enorme kultur og prøve at finde en fællesnævner, der er ens for alle de mange undergenrer. Hvad knytter dem sammen ? Hvad adskiller dem fra hinanden – og fra resten af bog- og filmgenrer ?

Hvordan kan det være at sci-fi er blevet så populær og har indfanget folk i næsten kultagtig fandom og fuldendt nørderi ? Hvad er det der fascinerer folk så dybt, at de vier deres liv til Star Trek ?
Gemmer Star Wars den ultimative sandhed om tilværelsen, siden mennesker bruger så lang tid på skrive og læse tykke bøger om den dybere mening med lyssværd ?

Selvfølgelig skal sci-fi generelt også forklares og uddybes: Hvordan har det etablerede kunstmiljø og tidens dagligdag, traditioner og verdensbegivenheder påvirket science fiction i forskellige stadier af dens udvikling ? Hvem har haft stor indflydelse på science fiction og modelleret og formet den til genren, vi ser i dag ? Hvad kan genren give læsere og seere, hvilke aspekter af virkeligheden og sandheden, kan science fiction viderebringe bedre og mere overbevisende end enhver anden mediegenre ? Og hvad er det egentlig jeg selv er så fascineret af, at jeg kan blive ved at læse tykke bøger og se halvtreds år gamle film – og skrive en projektopgave om emnet ?

Jeg håber at lære mere om science fiction, om film- og litteratur historie, om universets og virkelighedens natur, set fra et science fiction synspunkt – og om mig selv.

Indhold

II - Problemformulering
III - Indledning
IV - Definering af science fiction som genre
V - Science fictions historie
- Science fictions oprindelse, udvikling og milepæle
- Science fiction i Danmark
- Science fiction og kulturverdenen
VI - Science fiction-genrer
- Undergenrer
- Cyberpunk
VII - Science fiction-kulturer
- Cyberpunkere
- Star Trek
- Star Wars
VIII - Konklusion
IX - Kildeliste

Uddrag

-III- Indledning

I
gennem mange år har science fiction været min foretrukne genre, både i film, litteratur, computerspil o.lign. Jeg har ikke den mindste anelse om hvor denne fascination stammer fra.
Hvorfor er historien om Stiftelsen, de store rumslag og diplomatiske intriger så fængslende at man kan sluge de første 1500 sider af Isaac Asimovs trilogi ? Hvordan kan det være at man kan blive ved at se fire Alien-film om og om igen – og stadig kræve mere ? For det første anede jeg ikke noget om science fictions baggrund, hvordan den har udviklet sig til hvad den er i dag. Hvordan den kom fra fantastiske forudsigelser om fremtiden, den dengang fjerne og foruroligende tid omkring slutningen af det tyvende århundrede, med vidtskuende og fantasifulde forfattere, f.eks. H.G. Wells og Jules Verne, til at udvikle sig til 50'ernes naive, men samtidig utroligt fantasifulde tv-serier, f.eks. Flash Gordon og Buck Rogers, til igen at forvandle sig, gennem genfødslen i 70'erne og til den verdensomspændende, stadigt stigene, fascination af både gammelt og ny science fiction.
Sjældent har science fictionen været så populær og elsket, som den er i dag. Selvom vi har passeret mangent et famøst årstal – 1984, 1999, 2001 – og er på vej mod nye, har vi stadig den evigt tilstedeværende nysgerrighed og bekymringer om fremtiden, universet og grunden til at vi overhovedet er her og kan undre os.

For det andet, var der så mange andre genrer og tilbud, der umiddelbart havde meget større relevans for mig: Actiongenren, som jeg også har kastet min kærlighed på, fungerer så godt på film og mange actionfilm har en evne til at opsuge én og holde fast i et jerngreb i to timers tid. Men lige så snart en ren actionpræget historie bliver sat ned på papir, syntes jeg at langt de fleste mister det... Køb adgang for at læse mere

Projektopgave om science fiction

[16]
Bedømmelser
 • 31-05-2010
  Imponerende grundig opgave, som gennemgår sci-fi fra nærmest a - z, både litteratur, film og sammneholder det med den virkelige verdens angste, rigtig godt til klassifikation af de enkelte films årtier. Super
 • 04-02-2003
  Kommer ud i alle begreber om Sci-fi. God dybde og mening i det han skriver!!!!! Noget af det bedste om Sci-fi jeg har læst til dato!!
 • 10-10-2010
  Fantastisk, kunne ikke bli' sagt bedre:
 • 21-02-2010
  Rigtig god opgave set i forhold til niveauet :)