"Jens Vejmand" af Jeppe Aakjær | Digtanalyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Dansk FP9
  • 12
  • 3
  • 1287
  • PDF

Digt- og lyrikanalyse: "Jens Vejmand" af Jeppe Aakjær | Digtanalyse

Opgaven indeholder en analyse af digtet "Jens Vejmand", der er et gammelt digt fra 1905. Det er skrevet af Jeppe Aakjær, som var en forfatter der kæmpede meget for at forbedre de fattiges vilkår på landet, og det er også dette, som digtet handler om.

Analysen kommer ind på flere ting, fx: Hvordan digtet er bygget op og hvilket sprog det er skrevet i, personkarakteristik af Jens Vejmand og temaet om fattige landarbejdere, virkemidler der er brugt i digtet og elevens personlige fortolkning. Opgaven kommer også ind på, hvad digtet fik af betydning i samfundet på den tid.

Lærers kommentar

Godt arbejde med digtet og flot analyse og fortolkning.

Indhold

Opbygning og indhold
Personkarakteristik af Jens Vejmand
Sproglige virkemidler
Tema og fortolkning

Uddrag

Opbygning og indhold:
Forfatteren af ”Jens Vejmand” er Jeppe Aakjær, og han skrev digtet i 1905.

Digtet handler om Jens Vejmand, der arbejder fra morgen til aften med at hugge sten til vejene. Han sidder på sin plads og arbejder fra ”allerførste gry” (str. 1) til ”Aftenstjernen skjælver” (str. 4), og han er der uanset vejret, ”i byger og i blæst” (str. 4).
I de første fire strofer beskrives det, hvor hårdt et liv Jens Vejmand har. Han arbejder hele tiden for blot at få lidt mad. Der står, at han ”med Ham'ren maa forvandle de haarde Sten til Brød” (str. 1). Det betyder, at når han ordner stenene på vejen, får han penge til brød, altså mad. Og det viser hvor hårdt det er for ham at få brød på bordet. Hans tøj er elendigt, og han har ikke nogen god bolig, hvor han kan finde ”mod Frosten et læ”, som der står i strofe tre. Det virker til at han har levet på denne usle måde hele sit liv, og nu er han blevet gammel. De sidste to strofer fortæller så, hvad der bliver enden på hans hårde liv, nemlig at han til sidst dør imens han arbejder. Han begraves på kirkegården, men selvom han har arbejdet med at hamre sten hele sit liv, får han ikke engang en gravsten. Digtet fortæller altså om en ulykkelig og fattig arbejdsmand, der har knoklet hele livet uden at få noget ud af det.
Digtet er bygget op af seks strofer, der har otte vers i hver. Rytmen er helt regelmæssig, og vers to og fire og vers seks og otte rimer i hver strofe. Dette betyder, at digtet er... Køb adgang for at læse mere

"Jens Vejmand" af Jeppe Aakjær | Digtanalyse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Andre brugere, der har downloadet "Jens Vejmand" af Jeppe Aakjær | Digtanalyse, har også downloadet