Projektopgave om Kinas forandring under Mao

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Projektopgaven i 9. kl. FP9
 • 12
 • 13
 • 6355
 • PDF

Rapport: Projektopgave om Kinas forandring under Mao

Projektopgaven fokuserer på Kinas forandring under Mao og redegør først for Maos vej til magten og skabelsen af Folkerepublikken Kina. Herefter undersøger rapporten, hvilke virkninger Maos 5-års planer havde, og giver et overblik over de samlede ændringer efter Kulturrevolutionen.

Problemformulering

Hvilke ændringer skete der for den kinesiske befolkning under Maos regeringstid?
Hvilke ændringer ville Mao skabe i Kina med sin politik?
Lykkedes ændringerne for Mao?
Hvordan har Kina ændret sig fra før Mao, til under Mao og til efter Mao?

Indhold

Problemformulering
Indledning
Magtforholdene i Kina før 1949 – var den 1. oktober en forløsning?
Det nye Kina – Maos forandringer i de første år
Den første 5-årsplan
Det Store Spring Fremad – forventninger der knækkede som stål
Styr på Kina – nu uden Mao som styrmand
Kulturrevolutionen – Maos evner skal aldrig undervurderes
Maos sidste år på tronen
Mao ændrede Kina med reformer og kampagner
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning

Intet land i verden har ændret sig i det 20. århundrede, som Kina har formået det. Fra at være et kejserdømme med fattigdom og få forhåbninger i starten af 1900-tallet, endte Kina 1900-tallet med at være en økonomisk pragthistorie. Og som om det ikke er nok, at Kina er godt stillet nu, så er Kina også det land, der af de fleste anses for at have de største udviklingsmuligheder. Så hvem ved? Må-ske bliver det 21. århundrede endnu større end det 20. århundrede set med Kinas øjne, for når det 22. århundrede starter, er det måske ikke med USA som verdens supermagt mere.
Mao Tse-Tung. Dette navn vil for evigt være objekt for store debatter og mange delte meninger. Mao ændrede Kina, det er der ingen tvivl om. Og uden hans radikale ændringer har jeg faktisk svært ved at se, hvordan Kina skulle have den styrke, som det har i dag. Men bag dette faktum, gemmer der sig også en sand tragedie, for det var ikke ligefrem alt ved Maos regeringstid, der var solstrålehistorier, og mange kinesere har måttet tage den bagside af medaljen, der har gjort Kina til det land det er i dag.
70 millioner! Dette tal lyder måske ikke af meget når man sammenligner det med værdien af Kinas valutareserver, men lyder dog af en hel del, når man kigger på en almindelig bondes årlige indkomst. Men 70 millioner tabte menneskeliv! Så er det pludselig en helt anden målestok der skal frem. I Maos regeringstid, som endda var fredstid, døde 70 millioner mennesker pga. Maos kyniske tankegang og hans tørst efter magt. Når man tænker på, at Kinas befolkning i samme periode var på ca. ½ milliard, ja så ser man pludselig, at Kinas fremgang under Mao også kostede næsten 15 pro-cent af befolkningen livet, hvilket i vores lille Danmark ville svare til, at vi bombede hele Storkø-benhavn til døde.
For endnu en gang at vise hvor stor og kynisk en person Mao var, kan han også sammenlignes med andre spektakulære statsledere i det 20. århundrede. Adolf Hitler, den vel nok mest omtalte statsleder i den vestlige verden for sin rolle i 2. verdenskrig. Han bliver af mange anset som den værste diktator og statsleder nogensinde, men målt efter antallet af dødsofre bliver dette faktisk... Køb adgang for at læse mere

Projektopgave om Kinas forandring under Mao

[2]
Bedømmelser
 • 13-06-2012
  Lige den opgave jeg havde brug for til mit KS projekt. Takker Opgaven har ikke nogle betydelige mangler.
 • 14-06-2012
  rigtig god opgave! hjalp mig utroligt meget!