Klokken af H.C. Andersen | Analyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FP9
 • 10
 • 6
 • 1686
 • PDF

Eventyranalyse: Klokken af H.C. Andersen | Analyse

Analyse af eventyret "Klokken" af H.C. Andersen fra 1850.

Elevens kommentar

Fik et stort 10-tal, manglede at komme ind på H.C. Andersens beskrivelse af det guddommelige i eventyret - at han forbinder sig selv og andre forfattere som noget guddommeligt.

Indhold

Kort om Romantikken og Guldalderen
H.C. Andersen i guldalderen
Resumé
Analyse
- Synsvinkel
- Genre
- Miljø
- Personkarakteristik
- Sprog - eventyrtræk
- Afsender/modtager
- Temaer
Budskab/fortolkning
Perspektivering
- Gartneren og Herskabet, H.C.A.
- Den signede dag, Grundtvig / Der er et yndigt land, Oehlenschläger
- Hosekræmmeren, St. St. Blicher
Tiden før og efter guldalderen/Romantikken

Uddrag

Kort om Romantikken og Guldalderen
Hvis man slår op i betydningsordbogen står der, at guldalderen er en lykkelig tid, en blomstringstid. Romantikken beskrives som en livsanskuelse og en retning indenfor kunsten, som fremhæver følelsen og fantasien, der sammen med en stærk nationalfølelse interesserer sig for folkekultur og svundne tider. Man kan dog ikke definere denne tid på så få linjer.
Guldalderen/Romantikken fandt sted fra starten af 1800-tallet indtil realismen omkring 1870 overtog. Det er en tid for kunst- og litteraturhistorien, hvor alting; både malerier, sange og tekster beskriver verden som den totale idyl og lykke. En romantiker er meget optaget at kærligheden mellem mand og kvinde og ikke mindst til fædrelandet.
Malerierne fra denne tid var oftest af smukke marker med en overdådig solnedgang, eller af en rig familie, der havde betalt en kunstner for at male et yndefuldt billede af dem.
På forsiden af min disposition har jeg bevidst valgt at sætte et billede fra Guldalderen, der ganske godt viser hvordan malerne udtrykte sig dengang.
Blandt Guldalderen samt Romantikkens store forfattere og digtere finder man Adam Oehlenschlæger. Han startede på en måde Guldalderen i 1803 med hans digtsamling, hvor bl.a. ”Der er et yndigt land” er at finde. Han blev efterfulgt af Steen Steensen Blicher med ”Hosekræmmeren”, Grundtvig og selvfølgelig H. C. Andersen. Disse forfattere/digtere skrev side op og side ned om, hvor fantastisk smuk naturen var, og undlod ikke at prise deres fædreland.
H.C. Andersen i guldalderen
1805-1875 flyttede til Kbh. som 14-årig, fattig familie. Verdenskendt. Tog også folkeeventyr og skrev ned, men ”Klokken” har han selv skrevet.
Kendt for at gøre lidt nar ad de rige og ”holde med” de fattige den grimme ælling fx.
Ramt af den romantiske tankegang – ” I Danmark er jeg født” priser fædrelandet.
Resumé
Eventyret ”Klokken” er skrevet i 1850 – H.C.Andersen.
Handler om den her ukendte klokke som alle folk, både i byen og på landet kan høre, fantastisk klang, men den er ikke til at finde. Kejseren udlover titlen verdensklokker til den, der formår at... Køb adgang for at læse mere

Klokken af H.C. Andersen | Analyse

[45]
Bedømmelser
 • 04-09-2003
  For 10. kl. niveu er den ok, men der mangler noget analyse, bla. noget om dualismen (indrag evt. Platon) og så er den i kassen...
 • 27-02-2008
  Udmærkede tolkninger, dog med visse mangler. Generel god opgave
 • 23-09-2011
  fin nok, den hjalp mig lidt
 • 15-02-2011
  kanon... kan godt bruge... :D