"Lille skat", "Familiebillede", "Appelsiner, "Angst", "Så er det nu, Holger" | Korte analyser

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 8. klasse
  • Dansk FSA
  • 12
  • 5
  • 2255
  • PDF

Novelleanalyse: "Lille skat", "Familiebillede", "Appelsiner, "Angst", "Så er det nu, Holger" | Korte analyser

Opgaven indeholder korte analyser af et maleri, "Familiebillede" af Lars Ravn fra 1986, samt følgende fire noveller: "Lille skat" af Marthat Christensen fra 1964; "Appelsiner" af Tove Ditlevsen fra 1948; "Angst" af Mogens Wenzel Andreasen fra 1981 samt "Så er det nu, Holger" af Bent Haller fra 1985.

Uddrag

Lille Skat
af Martha Christensen

Lille Skat, skrevet af Martha Christensen, er en novelle fordi den varer omkring de 2-10 sider, som en novelle normalt plejer at fylde. Der er få hovedpersoner, og den strækker ikke så langt.
Martha Christensen blev født 2. juni 1926 i Holsted, og døde 3. januar 1995 i Svanninge. Hun var en dansk forfatter og arbejdede som fritidspædagog.
Lille Skat handler om en lille pige, som er alene meste af tiden, fordi hendes mor ikke har nok tid til hende. Den lille pige har en usynlig ven, Marju, som hun snakker med, når hendes mor er ude. Den lille pige hvisker til Marju, når hun føler sig ensom, og når moren er hjem igen, forsvinder Marju lydløst. Marju kunne også være den lille pige selv, men på en eller anden måder, synes jeg, at det er en usynlig person i den lille piges hoved.
Deres liv er en ligesom en film, der viser det samme handling igen og igen. De samme øjeblikke altid komme tilbage at ske. Da moderen går i byen og kommer sent hjem, har hun en kæreste. Nogle gange imellem sket det, at den sidste ”far” er forsvundet ud af deres verden, men en nye må komme engang.
Hver gang moderen har ikke en kæreste, løfter hun, at hun skal bliver hjemme hos den lille pige altid, og at alting skal blive helt anderledes. Og hun husker sit løfte, mere eller mindre.
Moderen følger den lille pige til børnehave og de tager en tur i Tivoli en søndag. Moderen køber en stor iskage med flødeskum og syltetøj til den lille pige. Da er den lille pige meget lykkelig og har det meget sjov med hendes mor. Næste søndag er de i noget der hed Zoologisk og den lille pige har en ny, stor isvaffel. Og om søndagen efter er de i Dyrehaven. Moderens stemmer er stadig fuld af kærlige ord, men den lille pige har kan føle, at noget er meget anderledes. Og det er det, også. Moderen finder en ny kæreste og de skal gå ud i aften. Moderen og den lille pige tager en taxa hjem for de har tralvt, eller, moderen har tralvt. Moderen gør alt med hurtige og urolige hænder. Hun skal lidt ud i aften, siger hun. Naturligvis skal hun ud. Ikke blot i aften, men så længe den nye far er der. Den lille pige ved, at deres liv rutinen er ved at starte igen.
Så bliver deres ,,filmen” vist igen...
Historien forgår i nutiden og i en storby som København. Temaen er familieforhold, ensomhed, omsorgssvik og kærlighed, Bl.a. mors kærlighed. Og jeg synes, at budskabet er at give udtryk om kærlighed, ensomhed og kanske svikt af børn. Historien er muligvis beskrivelse af forfatterens egen barndom... Køb adgang for at læse mere

"Lille skat", "Familiebillede", "Appelsiner, "Angst", "Så er det nu, Holger" | Korte analyser

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Andre brugere, der har downloadet "Lille skat", "Familiebillede", "Appelsiner, "Angst", "Så er det nu, Holger" | Korte analyser, har også downloadet