Menneskets lunger | Rapport

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • 11
  • 21
  • 5880
  • PDF

Menneskets lunger | Rapport

Jeg valgte at skrive om lunger, fordi jeg interesserer mig meget for menneske kroppen, både det indre og det ydre. Derfor mente jeg at lungerne ville være et fornuftigt og lærerigt projekt at skrive om, både fordi det er en meget vigtig del af os, men også med syn på rygning. Mange mennesker ryger, og jeg vil gerne have mere viden om hvilke bivirkninger det har for kroppen. Min viden inden for området er ikke så stort og derfor vil jeg gerne sætte mig ind i hvordan lungerne virker og hvilke sygdomme man kan få.

Indhold

Indledning .1
Lungernes opbygning og funktion 2-4
Åndedrættet 4-5
Luften 5-6
Luftvejene 7
Lungetransplantation 8-9
Rygerlunger 10-11
Lungekræft . 12
Astma . 13
Blodprop i lungerne 14-16
Lungefibrose . 16-17
Lungebetændelse 17-18
Tuberkulose 18-19

Uddrag

Opbygning og funktion

Vi mennesker har 2 lunger (Latin: Pulmones). Lungerne er store i forhold til vores krop, de fylder det meste af brystkassen. Den højre lunge er en smule større end den venstre. Den højre lunge har nemlig 3 lapper, hvorimod den venstre kun har 2, det skyldes at hjertet sidder op ad venstre lunge. Lunge kan tilsammen veje op til 1 kg, alt afhængig af blodfyldet.

Lungerne er opbygget som et rørsystem, som har til opgave at transportere ilt (O2) ud i blodet, men det er også dets opgave at transportere affaldsstoffer ud af blodet. Det er meget vigtigt for os mennesker at denne funktion udføres, ellers dør vi. Det der sker, er at vi indånder luften gennem næsen eller munden, dernæst kommer luften ned gennem luftrøret og ned i lungerne. Ned gennem bronkierne og alveolerne.

---

Lungetransplantation
1981 var året man lavede den første hjerte/lungetransplantation med langvarig overlevelse. Der blev forskede meget i det årene før, helt præcist blev den første lungetransplantation udført i 1963. Men det var først i 1981 at det lykkedes, og nu bliver der foretaget mere end 1600 oprationer verden over. Vi bliver bedre og bedre til at operaer, og det lykkedes at redde ca. 70 % af dem som fik en lungetransplantation, og 50 % ud af dem overlever efter 5 år. Det problem som tit melder sig er, tidlig udvikling af kronisk afstødning, hvilket er et alvorligt problem. Bloktransplantation (bedre kendt som hjerte/lungetransplantation) tilbydes til patienter med enten uhelbredelig hjertesygdom eller kombineret hjerte – og lungesygdom. Her i Danmark begyndte man hjertelungetransplantation i januar 1992. Ud af 15 transplantationer overlevede 10 af dem, det vil svare til 2/3 eller ca. 67 %... Køb adgang for at læse mere

Menneskets lunger | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.