"Moonie" af Iben Melbye | Analyse

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • Ingen givet
 • 10
 • 3762
 • PDF

Bograpport: "Moonie" af Iben Melbye | Analyse

Opgaven indeholder en rapport over romanen "Moonie" af Iben Melbye fra 1988.

Indhold

Referat af Moonie
Tid
Komposition
Højdepunkter
Personbeskrivelser
*Anja
*Michael
*Susanne
*Jens Erik:
*Lars
*Jane
*Paula
*Sally
*Judith
*Line
*Steinar
*Stefan
Hovedtemaer
*Venskab
*Kærlighed
*Forældrekærlighed
*Løgn/Manipulation
Min vurdering
Mine overvejelser

Uddrag

Moonie er skrevet af Iben Melbye i 1988. Hun er født i 1943 og er nulevende. Hun er uddannet bibliotekar og arbejder freelance med både radio, avis og teaterskrivning. I sin fritid er hun foredragsholder og debattør. Iben kan bedst lide at skrive børnebøger og ungdomsbøger. Udover Moonie har hun bl.a. også skrevet ”Elskede Anne” (1982), ”Danny stritøre” (1983), ”Fange nr. 198” (1985) og senest ”Ramt” (1997), men hendes mest berømte bog er dog Moonie, som også er oversat til både tysk, norsk og svensk.
For at skrive bogen opholdt hun sig en del tid i San Fransisco. Hun interviewede også en del pårørende og ex-moonier.
Før Iben Melbye går i gang med en bog, er det meget vigtigt for hende at lave en del researcharbejde. Hun kan også godt lide at blande virkelige historier med fiktion, men stadig skal det kunne være autentisk.Referat af Moonie

Det er sommer og Michael har været medlem af moonbevægelsen i næsten et år. Anja, Michaels tidligere kæreste modtager et brev fra Michael hvori der står, at de ikke længere kan være kærester. Hun tager så ud til Michaels familie, Susanne, Jens Erik og Lars, der bor i et sommerhus i Gilleleje. De fortæller, at Michaels kusine, Tina, skulle have besøgt Michael, men det var i sidste øjeblik blevet aflyst. Anja får en ide. Hun vil rejse til USA og prøve at få Michael hjem, men hun ved bare ikke, om Susanne og Jens Erik vil gå med til det.
Samtidig i USA kører Michael og hans leder, Steinar, rundt. Michael tænker på, da han startede i moonbevægelsen for et år siden. Han havde været på ferie, da han pludselig var blevet stoppet på gaden. Det var første gang han så Jane. I starten havde han følt noget for hende, men han havde senere fundet ud af, at det var forkert.
En dag er Michael ude og foundraise, men det bryder han sig ikke så meget om. Han kan ikke lide at lyve over for folk. Han ringer på hos en gammel dame, som køber 4 billeder, men ved et uheld kommer hun til at betale for 5. Michael vil frygteligt gerne betale pengene tilbage, men han har fået at vide, at gud bare vil kunne lide hende bedre jo flere penge, hun giver. Derefter fortæller Michael, at han ikke vil foundraise mere, og han bliver ”fritaget”.
En nat, hvor Anja sidder og kigger på billeder af hende og Michael, ringer Susanne. Hun fortæller, at Michaels mormor er blevet meget syg, og at Anja skal lægge pres på Michael og prøve på at få ham hjem.
Dagen efter ringer hospitalet til Susanne og fortæller, at hendes mor er meget syg, og gerne vil sige farvel. Susanne når lige ned på hospitalet, før hendes mor dør.
På samme tid er Anja i flyveren på vej til USA. Hun tænker på, da hun og Michael mødtes i Tivoli på Anjas 20-års fødselssag. Da hun kommer til USA skal hun bo hos en ven, Paul. De tager hjem og aftaler, at Anja skal tage ind til Powell Street næste dag, og så vil moonierne helt sikkert opsøge hende.
Det gør hun så, og to moonier, Steinar og Paula, stopper hende. De finder hurtigt ud af, at hun er Michaels gamle kæreste, men tager hende alligevel med, så hun kan se en mooniereklamefilm.
Imens er Michael blevet gjort til gruppeleder. En ny pige, Sally, er kommet i hans gruppe. Han har fået at vide, at han skal passe meget på hende, for hun stiller en masse spørgsmål ang. Moonbevægelsen. Michael kan rigtig godt lide Sally, men han beder Gud om tilgivelse for hans ”beskidte” tankegang. Michael synes også, at hans norske veninde Line er blevet meget tavs. Han får at vide, at der er sket et uheld, da hun og en veninde var ude og foundraise. Michael vil gerne tale med Line, men det kan han ikke få lov til.
Lige pludselig ringer telefonen, og Judith, en af hans andre ledere, fortæller, at Anja kommer.
Da hun så kommer, forklarer Michael, at de ikke kan være sammen mere, da de ikke er modne nok til et forhold.
Samme nat kan Michael ikke sove, så han sætter sig ind i et fællesrum. Pludselig kommer Line derind. Hun fortæller, at hun og en veninde, Ann, havde foundraiset i Dallas. Ann var blevet overfaldet, voldtaget og næsten kvalt. Ann kom så på hospitalet, men derinde overhørte Line en ”samtale” mellem Ann og to mooniemedlemmere. De to moonier havde nærmest skældt Ann ud, i stedet for at give hende al den kærlighed, der bliver talt så meget om. Line fortæller også, at hun vil flygte, og at Michael burde... Køb adgang for at læse mere

"Moonie" af Iben Melbye | Analyse

[28]
Bedømmelser
 • 29-10-2001
  Godt indhold,kommer fint ind på alt der stod i bogen. Flot referat. Hun har skrevet hele opgaven i et meget flot sprog. Hun har virkelig gjort noget ud af det. FLOT.
 • 03-12-2003
  Det er en rigtig god rapport du har fået dig lavet... Jeg synes du har fået mange gode ting med... Tak for en god opgave!
 • 06-10-2010
  tak! ;) liiige det jeg manglede ;)!
 • 30-09-2008
  tusinde ganga tak, du har redet mit liv.

Andre brugere, der har downloadet "Moonie" af Iben Melbye | Analyse, har også downloadet