Noter om Spiselig Kemi - madkemi

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 8. klasse
  • Fysik/kemi FSA
  • Ingen givet
  • 4
  • 793
  • PDF

Noter om Spiselig Kemi - madkemi

Detter mine noter omkring proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer/mineraler og tilsætningsstoffer.
De er skrevet ud fra kapitlet "Spiselig Kemi", i Prisma for 8. klasse men kan sagtens læses og forstås uden bogen.

Indhold

Fedts to former
Olie og fedt
Protein
- Fiberproteiner
- Kugleproteiner
- Alfa-keratin
- Myosin og aktin
- Insulin
- Hæmoglobin
- Fibrinogen
- Enzymer
Kulhydrater
- Mono- og di-sakkarider
- Poly-sakkarider
Vitaminer og mineraler
Mineraler
Tilsætningsstoffer
Konserveringsmidler
Antioxidanter
Konsistensmidler
Aromastoffer

Uddrag

Olie og fedt
En fedtsyrer kaldes umættet, hvis der er en dobbeltbinding mellem to C-atomer i kulstofkæden. Hvis der tilsættes flere hydrogen-atomer, mens det er umættet, kaldes det en mættet fedtsyre. (Der kan ikke tilsættes noget, hvis fedtsyren er mættet).
Når feststofferne bliver harske, lugter de dårligt. Det er oxygen, der reagerer med de umættede fedtsyrerne og danner nye fedtsyrer, f.eks. smørsyre, fordi at dobbeltbindingen bliver åbnet, så der kan dannes bindinger til oxygen-atomer.

Protein
Proteiner er organiske
ligesom kulhydrater og fedtstoffer. Proteiner er opbygget af aminosyrer. En aminosyre er en syre og
en amin.
De er sat sammen i kæder,
med dem samme binding,
en peptid-binding.
Kæderne kaldes også
peptid-kæder... Køb adgang for at læse mere

Noter om Spiselig Kemi - madkemi

[1]
Bedømmelser
  • 29-11-2014
    Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
    ælkadjsæclxkm leakjfckmblkaefdcælfknv