Opgave om ALD og "Lorenzo Oil"

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • 10
  • 3
  • 796
  • PDF

Rapport: Opgave om ALD og "Lorenzo Oil"

Opgaven er baseret på filmen Lorenzo's Oil, det handler om en dreng der får en meget slem sygdom kaldet ALD (adrenoleukodystrophy). Hans forældre finder så mirakuløst en medicin imod sygdommen. Opgaven forklarer hvordan medicinen virker på ham, og hvordan den fungerer.

Indhold

Resume
På Hvilke måde har Lorenzo arvet sygdommen?
Hvad er sygdommen ALD og hvilke effekt har den på personen der er ramt af sygdommen?
Beskrev med dine egne ord forløbet af sygdommen for Lorenzo og hvordan behandlingen hjælper.
Hvorledes finder Augosto og Micheala en kur for sygdommen – og har den effekt i begyndelsen?
Hvorfor har Michaela tilkaldt Omouri og hvilken effekt har det for Lorenzo og hans sygdom?
Hvordan er det gået Lorenzo siden filmen sluttede i 1992?
Kilder

Uddrag

Lorenzo's Oil:
Resume
Det starter i Afrika, hvor Lorenzo går i skole. Han og hans familie flytter til USA, hvor der begynder at ske underlige ting med ham, som om hans hjerne slår helt fra. De får ham undersøgt på et hospital, hvor de finder ud af at han lider af ALD (adrenoleukodystrophy). Hans forældre (Augusto og Mecheala) får af vide at han kun har to år tilbage at leve i.

Augusto og Mecheala får depressioner, og bliver helt ude af den. De begynder at prøve at finde en diæt til ham, så at han ikke får for mange langekædetfedtsyrer. Så han må fx ikke spise penutbutter, eller noget med stort fedtindhold. Augusto og Mecheala begynder at læse om sygdommen i flere dage, de får samlede alle de klogste læger og videnskabsfolk til at hjælpe. De får ham til sidst at bevæge sin finger.
(142 ord)

På Hvilke måde har Lorenzo arvet sygdommen?
Sygdommen sidder på x-kromosomet og er recessivt (ikke domenant). Han har fået den af sin mor, da hun var bærer af den. Hans far var helt rask og kan ikke være bærer. Her kan man se at Mecheala er bære af den, men ikke syg, så hun kunne ikke vide at hun havde den... Køb adgang for at læse mere

Opgave om ALD og "Lorenzo Oil"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.