Opgave om fedtstoffers opbygning og kroppen

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • 12
  • 11
  • 2074
  • PDF

Rapport: Opgave om fedtstoffers opbygning og kroppen

Jeg undersøger fedtstoffer, kolesterol og stoffernes virkning på kroppen.

Indhold

Introduktion
Hvad er fedt?
1. Hvordan adskiller de 2 typer fedtstoffer sig kemisk?
Monoumættede og polyumættede
2. Hvad bruger kroppen/cellerne fedtstoffer til udover som brændstof?
Kolesterol i blodet – åreforkalkning
3. Hvad forstår man ved en essentiel fedtsyre?
4. Hvilke sundhedsmæssige risici er der ved stor indtagelse af mættet fedt, hvad sker der i kroppen?
5. Hvad er specielt for den type fedtstoffer, som forekommer i stor mængde i fisk og frø fra enkelte bestemte plantearter, hvilke sundhedsmæssige fordele kan der være ved at indtage denne type fedtstof, hvad sker der i kroppen?
Kildeliste

Uddrag

De basale stoffer i den kemiske gruppe, der kaldes fedt eller lipider, er fedtsyrer og kolesterol. Fedtstoffer hører til en meget farverig gruppe af kemiske stoffer, som kaldes for lipider.
Endvidere kan fedtstoffer enten kaldes for fedt eller for olie, og dette hænger sammen med smeltepunktet. Alle fedtstoffer og olier består af forskellige triglycerider. Grundstrukturen af triglycerider er opbygget af et glycerolmolekyle hvorpå 3 fedtsyrer påhæftes gennem en kondensationsreaktion. Kondensation af alkohol og syre danner en ester.
Fedtsyrerne, som benyttes til kondensationen, er lange kæder af carbon atomer med en syregruppe i den ene ende. De indeholder et varierende, men lige antal carbon atomer, typisk mellem 12-22. Dog er det normale carbon antal på omkring de 16-18. Men når carbon kæderne med hydrogenatomer ikke sidder på samme side af glycerolskelettet, så kan molekylerne i et triglycerid pakkes ind mellem hinanden, og de intermolekylære bindinger forstærkes. Men hvis et fedtstof er flydende, og man vil gerne have at det skal være i fast form, skal smeltepunktet hæves. Hertil bliver løsningen, at man skal addere dihydrogen til triglyceridernes dobbeltbinding... Køb adgang for at læse mere

Opgave om fedtstoffers opbygning og kroppen

[1]
Bedømmelser
  • 12-10-2010
    Lang og god supplerende opgave til din biologi-opgave om Fedtstoffer.