Romerrigets fald

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Historie FSA
  • 12
  • 21
  • 5849
  • PDF

Rapport: Romerrigets fald

En rapport i historie hvor jeg kommer med en masse grunde til hvorfor romerrigets fald fandt sted både i øst og vest.

Problemformulering
- Hvornår startede undergangen?
- Hvad var årsagen (årsagerne) til rigets undergang?

Indhold

Indledning
Problemformulering
Myte om Roms grundlæggelse
Fra grundlæggelse til deling
Pax Romana
Økonomien hærger
Befolkningstilbagegang
Kejserskift og borgerkrig
Kristendommen
Deling af Romerriget
Problemer øst – vest
Klimaændringer
Roms brug af fremmede soldater
Folkeslag
- Hunnerne
- Goterne
- Vandalerne
Folkevandring
- Folkevandringsrute
Blyforgiftning
Edward Gibbon's teori
Edward Goldsmith's teori
Start på undergang
Faldene
Tidstabel over de romerske kejsere
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning
Romerriget havde ved Jesus Kristus' fødsel kastet en skygge over hele den civiliserede verden. Riget var mægtigt, disciplineret og rent, alt det som alle ønskede sig. Over alt herskede den romerske hær. 1000 år senere fandtes det romerske imperium ikke længere, det var blevet delt og splittet og alle havde bosat sig hvor de ville. Det store spørgsmål er hvordan sådan et stort og mægtigt rige, kunne gå så meget i stykker?

Der finders mange forklaringer, konklusioner og fortolkninger af hvorfor det kunne gå under. Jeg vil i min opgave fortælle om Roms grundlæggelse, delingen af riget og så vil jeg give flere forklaringer på, hvorfor det store rige gik i opløsning. Forklaringerne er fra forskellige forfattere, historiker og teoretiker da der skal ses på det fra forskellige synsvinkler og til sidst vil det runde ud til min personlige konklusion.

Myte om Roms grundlæggelse
En af de myter der går om Roms grundlæggelse, er myten om Romulus og Remus. Det fortælles at i nærheden af Tiberens bredder, boede den gamle hyrde Faustolo og hans kone Laurenzia. En aften sad Faustolo ved hyttens dør. Pludselig hørte de en lyd fra skoven. Han bevægede sig med stor forsigtighed. Ved foden af et træ, så Faustolo en stor hunulv, liggende på siden, mens hun gav mælk til 2 børn. Da han kom tilbage til hytten, fortalte han sin kone det. Så sneg de sig ned til flodbredden. Kort tid efter sov de 2 børn varmt i Faustolos og Laurenzias varme hytte. Her voksede de op, og blev 2 store og stærke drenge. Faustolo kaldte dem Romulus og Remus. Da de blev store nok grundlagde de en by, den skulle hedde Rom. Der blev bygget en mur omkring byen, og ingen måtte springe over den, uden Romulus' tilladelse. I spøg eller måske misundelse, sprang Remulus over muren, og blev derefter dræbt at sin bror. Dette skete i ca. 753 f.v.t... Køb adgang for at læse mere

Romerrigets fald

[1]
Bedømmelser
  • 12-10-2010
    God opgave. Kan virkelig bruges.