Projektopgave om Berlinmuren

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Projektopgaven i 9. kl. FP9
 • 12
 • 10
 • 3003
 • PDF

Projektopgave om Berlinmuren

Overemne:
Tiderne skifter

Delemne:
Berlinmurens fald

Begrundelse for emnevalg:
Jeg synes, Murens fald, rent historisk set, er en spændende begivenhed, og jeg synes også, det er en begivenhed, der stadig skaber eftervirkninger i det tyske samfund og resten af verden i dag.
_______________________________________________________________________

Underspørgsmål:

Faktaspørgsmål: Hvordan og hvorfor opstod Muren? Hvad betød Muren for befolkningen i Berlin? Hvordan ændrede Muren gadebilledet i Berlin?

Forklaringsspørgsmål: Hvilke konsekvenser havde det efter faldet, at der på Murens to sider var to forskellige politiske styreformer? Hvilke konsekvenser/problematikker medførte Murens fald?

Vurderingsspørgsmål: Er der i dag stadig eftervirkninger efter Muren og dens fald? Hvad blev der gjort for at samle østtyskerne og vesttyskerne efter Murens fald? Hvilke muligheder åbnede Murens fald for østtyskerne?

Handlingsspørgsmål: Blev det bedre for befolkningen i det tidl. Østtyskland efter Murens fald?
_______________________________________________________________________

Problemstillinger: Berlinmuren faldt natten mellem d. 9. og 10. november 1989. Hvilke konsekvenser/problematikker medførte Murens fald, og betød det noget, at der på de to sider af Muren var to forskellige politiske styrerformer? Hvad blev der gjort for at samle østtyskerne og vesttyskerne efter Murens fald, og er det lykkedes?

Lærers kommentar

"Din faglige viden bærer præg af, at du har anvendt mange forskellige kilder. Du formår at holde problemformuleringen for øje gennem hele projektet, således ar du kan komme med en lang og detaljeret konklusion på projektet. Du har alt i alt opsamlet en meget høj grad af faglig viden.

Indhold

1 Problemformulering 3
2 Synopse 4
2.1 Berlinmuren og dens ofre 4
2.2 Berlinmurens betydning 4
2.3 Berlinmuren og kommunismens fald 5
2.4 Genforeningen og det nye Tyskland 6
2.5 Berlin og Tyskland i dag 7
2.6 Citater 8
3 Litteraturliste 9
3.1 Bøger: 9
3.2 Internetsider 9
3.3 Interview 9
4 BILAG 10
4.1 Bilag 1: Geografisk oversigt over arbejdsløsheden i Tyskland 10
4.2 Bilag 2: Grafisk oversigt over arbejdsløsheden i Tyskland 11

Uddrag

Synopse
2.1Berlinmuren og dens ofre

Muren blev bygget på ordre fra den østtyske ledelse, som ønskede at stoppe den massive flugt af østtyskere, der flygtede over grænsen til Vesttyskland i årerne efter 2. verdenskrig. Derfor ruller østtyske grænsevagter efter ordre fra den østtyske ledelse pigtråd ud på vejene ved grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin den 13. august 1961 kort før midnat, og samme nat blev 61 af de 81 grænseovergange lukket. Senere begynder der at komme mere konkrete barriere.
Berlin-muren var 155 km lang og nåede hele vejen rundt om de allieredes zoner og adskilte dem derved fra Østtyskland og Østberlin. Alle – både øst- og vestberlinere – var sikre på, at muren kunne stå i al evighed, men den stod ”kun” i 28 år, og i alle 28 år satte den en effektiv stopper for mange østberlinere, der ønskede at komme væk fra Østtyskland til det vestlige Europa. Det var nemlig ikke bare sådan at slippe over Muren fra østsiden. Først var der et stykke med pigtråd, der var spændt ud mellem vagttårnene. Derefter fulgte et stykke ingenmandsland og så kom selve Muren. Oppe på toppen af Muren var der spændt pigtråd ud, for at gøre det vanskeligt at forcere denne. Og derudover kunne man med lethed ses fra et af de mange østtyske vagttårne, der stod langs hele Muren, og de østtyske vagter havde til ordre at skyde dem, der forsøgte at krydse Muren. De østtyske grænsevagter fik at vide som noget af det første, når de som nye kom i tjeneste: ”De, der prøver at flygte over Muren er kriminelle og skal skydes. Tøv ikke med at bruge dit våben, heller ikke engang mod kvinder og børn.”
Den første person, der døde, mens han prøvede at flygte over Muren, var den 18-årige østberliner, Peter Fechter, som flygtede d. 17. august 1962. Han blev skudt og forblødte, liggende foran Muren. Det var han ikke den eneste, der gjorde. Østtyske vagter lod nemlig for det meste de mennesker, der havde prøvet at flygte over Muren og var blevet såret, forbløde. Måske skulle man tro, at Fechters død havde fået den østtyske befolkning til lade være med at prøve at flygte over Muren, men det var ikke tilfældet. Faktisk fulgte flere og flere dramatiske forsøg på at komme over Muren. Der var flere, der hoppede ud af vinduerne i huse, der lå ved Muren. Der var også nogle, der prøvede at komme over Muren med en luftballon, og enkelte gravede tunneler under Muren. Der er endda et tilfælde, hvor en enkelt kørte en bil gennem en afspærring (før der kom en decideret mur). Da grænsevagterne derefter satte jernbom op, for at forhindre lignende flugtforsøg, ændrede en anden flok, der havde tænkt sig at flygte, bare deres bil, så den blev lav nok til at kunne køre under... Køb adgang for at læse mere

Projektopgave om Berlinmuren

[4]
Bedømmelser
 • 08-10-2012
  Gode opgave! Kan anbefales! nogle relavante spørgsmål og gode kilder.
 • 13-05-2011
  Rigtig god opgave! Og nogle meget relevante spørgsmål.
 • 20-04-2016
  Bedømt af Folkeskoleelev i 9. klasse
  super god og rigtig brugbart
 • 21-10-2014
  Bedømt af Folkeskoleelev i 8. klasse
  rigtig god. Lige det jeg havde brug for

Andre brugere, der har downloadet Projektopgave om Berlinmuren, har også downloadet